– Stor spenning internt

- Stor spenning internt Irans president Ebrahim Raisis død kommer på et tidspunkt med stor spenning internt, sier Iran-ekspert. FLERE DØDE: Irans president Ebrahim Raisi og utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian og sju andre personer mistet livet i en helikopterulykke søndag. Foto: Ed Jones / AFP / NTB Vis mer Tharald Halvorsen Publisert mandag 20. mai 2024


– Stor spenning internt

– Stor spenning internt

Irans president Ebrahim Raisis død kommer på et tidspunkt med stor spenning internt, sier Iran-ekspert.

FLERE DØDE: Irans president Ebrahim Raisi og utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian og sju andre personer mistet livet i en helikopterulykke søndag. Foto: Ed Jones / AFP / NTB
Vis mer


Publisert


– Også utenrikspolitisk, sier Iran-ekspert og professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, Marianne Hafnor Bøe, til Dagbladet.

Hun har selv studert i landet.

Hun peker imidlertid på at presidentrollen er sentral, men ikke avgjørende, for retningen i landets politikk.

– Det er øverste leder som har reell politisk makt, sier Bøe, og sikter til «den åndelige leder» og statsoverhodet, ayatolla Ali Khamenei.

Omfattende og viktige beslutninger tas av ham og gruppene rundt ham, som Vokterrådet, ekspertrådet og parlamentet.

Bøe tror derfor at Raisi og utenriksminister Hossein Amir-Abdollahians død i helikopterstyrten søndag, har lite å si for landets politiske retning.

– Delte meninger

Den danske Iran-kjenneren, kandidat i Midtøsten-studier og forfatter Shahin Aakjær, sier også at det er delte meninger om dødsfallene i landet.

– Raisi var kjent som en «hardliner», så derfor splittet han en allerede splittet befolkning ytterligere. Dødsbudskapet har blitt tatt imot med sorg, men også med glede – vi har iranere som har delt «memes» (satiriske bilder med tekst, journ. anm.) om dette, og liker det, sier han til Dagbladet.

Flere Iran-relaterte kanaler har delt disse spøkene. Blant annet har et utenlandsk medium gått på en spøk om at en israelsk Mossad-agent ved navn «Eli Kopter», sto bak styrten, sier Aakjær.

– «Eli Kopter» er altså en persisk uttale av helikopter. Så folk i Iran er delte om Raisi.

Aakjær forklarer splittelsen slik:

  • De konservative og lojale tilhengerne av regjeringen har sett på ham som en effektiv president som har funnet nye allierte og handelspartnere, og har stått sterkt imot Israel.
  • Motstanderne har sett på ham som en del av systemet som sto bak henrettelser på 80-tallet og undertrykkelse av opprørerne etter drapet på Mahsa Amini.

– Det er både sorg og feiring, men mest feiring kommer til syne på nettet nå, det er i hvert fall mitt inntrykk, sier Aakjær.

VRAKRESTER: Disse dronebildene viser vrakrestene etter helikopterstyrten som drepte Irans president Ebrahim Raisi og flere andre passasjerer. Video: X. Foto: NTB. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV
Vis mer

– Etterlater et tomrom

Aakjær påpeker, i likhet med Bøe, at det ikke er presidenten som troner øverst i Iran.

– Men Raisis var ikke betydningsløs av den grunn. Han vil bli husket som en president som hadde mye å si for den utenrikspolitiske retningen til landet. Han begynte å snakke med Saudi-Arabia igjen, og han fikk til et tettere forhold med Russland og Kina.

– Det etterlater et tomrom, når landet mister presidenten, spesielt utenriksministeren samtidig, legger han til.

I MOSKVA: Raisi, her sammen med Russlands president, Vladimir Putin. Iran har solgt droner til Russland i forbindelse med krigen i Ukraina. Foto: Sergei Bobylyov / Sputnik / AFP / NTB

I MOSKVA: Raisi, her sammen med Russlands president, Vladimir Putin. Iran har solgt droner til Russland i forbindelse med krigen i Ukraina. Foto: Sergei Bobylyov / Sputnik / AFP / NTB
Vis mer

Irans første visepresident Mohammad Mokhber løftes nå fram som en ny presidentkandidat.

Han har vært visepresident siden 2021, og har nå tatt over styringen midlertidig.

Innen 50 dager er han nødt til å organisere et nytt presidentvalg sammen med nasjonalforsamlingens president og lederen av rettsvesenet.

– Mokhber er veldig lojal mot regimet og har tett tilknytning til den åndelige leder, sier Aakjær.

Det er imidlertid usikkert om han får stillingen permanent.

Visepresidenter i Iran er vanligvis lavprofilerte, og opererer mer som aktører i regjeringen enn som offentlige personer, skriver New York Times.

– De har tradisjonelt sett ikke blitt sett på som reelle kandidater til å etterfølge sine sjefer, sier utenriksanalytiker og stipendiat ved U.S. Institute of Peace og Woodrow Wilson Center i Washington, Robin Wright, til avisa.

Det større spørsmålet nå, er hvem de styrende maktene vil tillate å stille til valg, mener hun.

STEPPER INN: Mokhber er, i likhet med Raisi, ansett som en nær støttespiller av Khamenei, som har det siste ordet i alle statsspørsmål. Men det er usikkert om han blir president permanent. Foto: Det iranske visepresidentkontoret / AFP / NTB

STEPPER INN: Mokhber er, i likhet med Raisi, ansett som en nær støttespiller av Khamenei, som har det siste ordet i alle statsspørsmål. Men det er usikkert om han blir president permanent. Foto: Det iranske visepresidentkontoret / AFP / NTB
Vis mer

Midlertidig minister – tok imot massedrapsdømt agent

Ifølge det iransk-statlige nyhetsbyrået IRNA har viseutenriksminister Ali Bagheri Kani, på sin side, tatt over som midlertidig utenriksminister.

Han har vært landets sjefforhandler i atomspørsmål, og var også involvert i 2023-avtalen som frigjorde fengslede amerikanere i bytte mot flere fengslede iranere og iranske midler.

I an årrekke ledet han også Europa-avdelingen i det iranske utenriksdepartementet.

Derfor tok han blant annet imot den massedrapsdømte agenten Kasem Darabi da han kom tilbake fra Tyskland i desember 2007.

Darabi ble dømt til fengsel på livstid i Tyskland i 1997, etter en rettssak som varte i over tre år.

Dommen slo fast at det var han som ledet gruppen som massakrerte fire iranske kurdere på en restaurant i Berlin i 1992, skriver NRK.

LANG FARTSTID: Bagheri Kani har lang fartstid i det iranske systemet og har blant annet vært landets spesialutsending for atomavtaleforhandlingene. Foto: Alex Halada / AFP / NTB

LANG FARTSTID: Bagheri Kani har lang fartstid i det iranske systemet og har blant annet vært landets spesialutsending for atomavtaleforhandlingene. Foto: Alex Halada / AFP / NTB
Vis mer

Tok opp Nygaard-attentatet

Bagheri Kani er også kjent for norske myndigheter. Da han besøkte Norge i 2022, ble drapsforsøket på William Nygaard i 1993 tatt opp, ifølge NTB.

En tidligere iransk diplomat ble i 2018 siktet for medvirkning i drapsforsøket på den daværende Aschehoug-forleggeren.

Den danske Iran-kjenneren Shahin Aakjær sier at han framover særlig vil holde et øye med rykter, i forhold til en eventuell ny åndelig leder.

Khamenei er nå 85 år gammel, og det nærmer seg dermed et tronskifte i Iran.

– Også er jeg veldig interessert i hvem som blir ny utenriksminister permanent, sier han.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *