Storflukt fra Rafah: – Blir bare verre

Storflukt fra Rafah: - Blir bare verre Israels angrep mot Rafah tvinger allerede fordrevne palestinere nordover. Det skaper nye utfordringer sentralt på Gazastripen. FLUKT: Sivile palestinere har flyktet i hopetall fra Rafah de siste ukene, etter at Israel innledet sin offensiv mot den sørlige byen. Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTB Vis mer Madeleine


Storflukt fra Rafah: – Blir bare verre

Storflukt fra Rafah: – Blir bare verre

Israels angrep mot Rafah tvinger allerede fordrevne palestinere nordover. Det skaper nye utfordringer sentralt på Gazastripen.

FLUKT: Sivile palestinere har flyktet i hopetall fra Rafah de siste ukene, etter at Israel innledet sin offensiv mot den sørlige byen. Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTB
FLUKT: Sivile palestinere har flyktet i hopetall fra Rafah de siste ukene, etter at Israel innledet sin offensiv mot den sørlige byen. Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTB
Vis mer


Publisert


Rundt en million palestinere skal de siste tre ukene ha forlatt Rafah, sør i Gaza, etter det israelske militærets opptrapping i området.

Mange skal ha flyktet nordover til byene Khan Younis og Deir-al-Balah, med håp om ly fra israelske luftangrep og harde gatekamper.

– Folk sover i gatene, vannet er avskåret, maten er veldig dyr og folk har ingen penger, sier norskpalestinske Emad Naim Handouqa til Dagbladet.

Han oppholder seg med sin familie i en teltleir ved kysten like utenfor Deir-al-Balah. Også her er det meldt om angrep og harde kamper den siste tida. Den voldsomme økningen i antall mennesker har gjort situasjonen enda mer krevende.


FANGET I GAZA: Norskpalestinske Emad Naim Handouqa har søkt tilflukt ved Deir al-Balah, sentralt på Gazastripen, med sin familie. Her fotografert med kona Reem Said Handouqa. Foto: Privat
Vis mer

Sterke reaksjoner på Rafah-angrep

De siste dagenes apokalyptiske scener fra Rafah har utløst sterk internasjonal fordømmelse.

Minst 45 personer skal ha blitt drept og minst 200 skadd søndag kveld, da israelske styrker angrep en teltleir i området Tel Al-Sultan i den vestlige delen av byen.

Det skjedde to dager etter at FN-domstolen ICJ beordret stans i angrepene mot Rafah.

Tirsdag ble en ny teltleir angrepet. Minst 21 personer skal ha blitt drept i dette angrepet, som israelske myndigheter nekter for å stå bak.

Det Israel kalte en trygg sone, ble søndag forvandlet til et levende helvete. 45 mennesker, de fleste kvinner og barn, ble brutalt drept i det israelske angrepet mot teltleiren på Rafah på Gazastripen. Det er ventet at dødstallet vil stige.
Vis mer

Sikkerhetsrådet møttes tirsdag til et krisemøte, og vil de neste dagene diskutere hvordan de vil reagere på Israels angrep. Det skal være flertall for et forslag fra Algerie med krav om stans i angrepene mot Rafah.

Det store spørsmålet er om USA vil legge ned veto. Det hvite hus har hittil opplyst at støtten til Israel ligger fast.

På bakken i Gaza hersker fortvilelsen og maktesløsheten.

– Det føles som at tida renner ut. Alt vi tenker på er hvordan vi skal overleve. Vi prøver å klamre oss til vårt siste håp, men hver dag krymper sjansen, sier Handouqa.

Lite nødhjelp: – Kan ikke be om mer

FNs nødhjelpskontor OCHA har meldt om svært begrensede leveranser av nødhjelp til Gazastripens innbyggere, etter at Israel innledet sin offensiv mot Rafah.

– Den har avskåret strømmen av hjelp til sørlige Gaza og lammet en humanitær operasjon som allerede var strukket til bristepunktet, sa nødhjelpssjef Martin Griffiths i en uttalelse forrige uke.

I Deir-al-Balah har etterspørselen etter nødhjelp økt med folketallet – og prisene deretter.

– Alt er dyrt, og vi har ingen inntekt. Jeg har nå og da bedt venner om hjelp, men nå kan jeg ikke be om mer, sier Handouqa.

Han kjenner på en voldsom fortvilelse over å ikke kunne forsørge eller beskytte sin familie, som han tidligere har forsøkt å få med seg til Norge.

Nå frykter han at Israels offensiv skal utvides ytterligere.

– Vi frykter en bakkeoperasjon og mer bombing av vårt område. Situasjonen blir bare verre og verre.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *