Stratos-smell for Freia: Blåfargen på Boble ble for lik

Stratos-smell for Freia: Blåfargen på Boble ble for lik Freia-eier Mondelez får ikke lenger lov til å selge og markedsføre Boble. Freia Boble Melkesjokolade og Stratos-blå sjokolade. Orkla og Mondelez møttes i retten for å avgjøre hvem som har rett til å selge luftig sjokolade i blått papir. Foto: Javad Parsa / NTB David Bach


Stratos-smell for Freia: Blåfargen på Boble ble for lik

Stratos-smell for Freia: Blåfargen på Boble ble for lik

Freia-eier Mondelez får ikke lenger lov til å selge og markedsføre Boble.

Publisert:

Sjokolade-striden er over for denne gang.

Fredag kom dommen fra Oslo tingrett: Dommen sier at Mondelez Norge forbys å markedsføre og selge Freia Boble-sjokolade med dagens emballasje.

Sjokoladeprodusenten pålegges å tilbakekalle sjokoladene med dagens emballasje. I tillegg dømmes selskapet til å betale Stratos-eier Orkla et vederlag på 20 millioner kroner. I tillegg kommer sakskostnader på rundt 2 millioner kroner.

Mondelez har to uker på seg til å oppfylle kravene i dommen.

– Vi er svært overrasket over at Oslo tingrett synes å endre rettstilstanden innen varemerke- og markedsføringsrett, og ser helt bort i fra vurderingen til både Patentstyret og klagenemnda, sier Øyvind Olufsen, kommunikasjonssjef i Freia, i en pressemelding.

– Vi er helt uenig i rettens vurdering, og kommer naturligvis til å anke, sier han.

Til E24 sier Olufsen at Freia Boble vil bli solgt i butikkene som vanlig inntil dommen er rettskraftig.

Les også

Krangler om blåfargen i sjokoladepapiret: – Forsøk på etterligning

– En stor seier

Oslo Tingretts vurdering er at Freias Boble-emballasje gjør inngrep i Stratos’ varemerkerett og at Mondelez har brutt god forretningsskikk.

I dommen står det at selskapets bruk av blåfarge har bidratt til å øke sjokoladens salg på en måte som har påført Orkla et økonomisk tap.

– Dette er en stor seier for alle som er glade i merkevarer, sier kommunikasjonsdirektør Elisabeth Aanstad Ekheim i Orkla til E24.

På spørsmål om hun er overrasket over dommen, svarer Ekheim at hun ikke hadde forskuttert noe på forhånd, men at selskapet er fornøyde med full seier på alle punkter.

Orkla ba om forbud

Det var Nidar-eier Orkla som tok ut søksmålet tilbake i 2023.

Årsaken var at Mondelez-eide Freia hadde relansert sin luftige melkesjokolade Boble.

Blåfargen på emballasjen ble mistenkelig kjent for Orkla.

– Vi mener Boble fra Mondelez er for lik den norske folkefavoritten Stratos som har vært på markedet i snart 90 år, sa kommunikasjonsdirektør Elisabeth Aandstad Ekheim i Orkla i en e-post til E24 i april.

Orkla ba derfor om et forbud mot at Freia-produsent Mondelez markedsfører og selger Freia Boble melkesjokolade med den nåværende emballasjen.

De krevde også tilbakekall av varene fra markedet og erstatning.

– Hovedsakelig gul

Freia skrev på sin side i en pressemelding i fjor at de så frem til å få saken belyst i Oslo tingrett.

– Freia Boble Melkesjokolade er hovedsakelig gul, uansett hvor mye noen påstår noe annet. Så har vi valgt blå som tilleggsfarge for å symbolisere luft, sa kommunikasjonssjef Øyvind Olufsen i Mondelez til E24.

I sitt sluttinnlegg i rettssaken skrev Mondelez at Orkla ikke har enerett på blåfargen, og at det ikke foreligger noen forvekslingsfare.

Orklas klage har allerede vært gjennom både Patentstyret og Klagenemnda for industrielle rettigheter (KRIF), og tapte i begge instanser.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *