Streik i butikkjeden Maanesten

Streik i butikkjeden Maanesten – Lønnsnivået deres er som å betraktes som sosial dumping i norsk arbeidsliv, sier forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor. Forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor. Foto: Handel og Kontor Marianne Stensland Publisert: For mindre enn 2 timer siden Oppdatert for mindre enn 20 minutter siden Kopier lenke Kopier


Streik i butikkjeden Maanesten

Streik i butikkjeden Maanesten

– Lønnsnivået deres er som å betraktes som sosial dumping i norsk arbeidsliv, sier forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor.

Publisert:

De ansatte i smykkebutikkjeden Maanesten har bedt om tariffavtale. Det er de blitt nektet, ifølge Handel og Kontor.

– I Norge så har vi lov til å ha tariffavtale, dermed basta. Vi kommer til å streike til tariffavtalen er på plass, sier forbundsleder Christopher Beckham.

Han sier han er overrasket og legger til at 99,9 prosent av meglingene om tariffavtale ender med at partene inngår en slik avtale.

– Står på barrikadene

Maanesten har flere butikker i Norge, blant annet i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

– Dette er dyktige, unge damer der gjennomsnittsalderen er på 24–25 år som vil ha en lønn å leve av. Nå står de på barrikadene for å få dette gjennom en tariffavtale, sier Beckham.

Han er ikke nådig i sin beskrivelse av lønnsnivået til butikkjeden.

– Lønnsnivået deres er å betrakte som sosial dumping i norsk arbeidsliv. Med en tariffavtale vil alle gå opp betraktelig i lønn, sier forbundslederen.

Streiken vil begynne om morgenen lørdag 25. mai. Totalt tas 28 medlemmer ut i streik i første omgang, ifølge pressemeldingen.

Forbundsstyret i HK har vedtatt et såkalt forhøyet streikebidrag. Det innebærer at medlemmene får rundt 70 prosent av sin vanlige lønn.

– Tilbudt avlønning i henhold til tariffavtalen

Maanesten drives fra Danmark med ansatt leder i Norge.

Landsjef Ida Jensen skriver i en e-post til E24 at arbeidsgiver har forsøkt å komme de ansatte i møte.

– De ansattes representanter signaliserte i forkant av og under megling hos riksmegleren at levelig lønn var det avgjørende for å komme til en enighet. Arbeidsgiver har på denne bakgrunn tilbudt avlønning i henhold til tariffavtalen, skriver hun.

I tillegg er det tilbudt de samme permisjonsordningene som i avtalen, og flere av de ansatte har resultatlønn som kommer i tillegg til den tilbudte lønnen, skriver landsjefen.

– De ansatte har likevel dessverre valgt å avslå tilbudet.

Med dagens økonomi er det ikke rom for den utgiftsøkningen en tilslutning til landsoverenskomsten vil medføre, ifølge Jensen.

– Selv med de tilbudene som er nå er gitt, synes det klart at virksomheten vil måtte iverksette kostnadskutt.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *