Streik i Oslo kommune avverget – partene er kommet til enighet

Lønnsoppgjøret 2024 Streik i Oslo kommune avverget – partene er kommet til enighet Fagforeningene har krevd økt kjøpekraft og samtidig vært uenige om sentrale eller lokale forhandlinger. Foto: Tor Erik Schroder / NTB David Bach Truls Lier Andrine Resvoll NTB Publisert: For mindre enn 40 minutter siden Oppdatert nå nettopp Kopier lenke Kopier lenke Del


Streik i Oslo kommune avverget – partene er kommet til enighet

Streik i Oslo kommune avverget – partene er kommet til enighet

Fagforeningene har krevd økt kjøpekraft og samtidig vært uenige om sentrale eller lokale forhandlinger.

Publisert:

Storstreiken er dermed avverget, flere timer på overtid.

Det opplyser LO i en pressemelding.

– Alle får minimum et kronetillegg på 20.000, som sikrer reallønnsvekst for alle LO-medlemmene. Dette er en seier for oss, uttaler Per Egil Johansen, forhandlingsleder for LO Kommune Oslo.

– Forhandlingssammenslutningene Unio, Akademikerne og YS-K Oslo har også godtatt det samme resultatet. Det er en styrke for arbeidstakersiden at vi har kommet fram til en felles avtale, sier Roger Dehlin, leder i Fagforbundet Oslo.

I tillegg til kronetillegget på 20.000, vil de med lønnstrinn 30 og høyere få en økning på 3,7 %. Lønnsøkningen har virkningsdato fra 1. mai 2024.

En del av potten satt av til lokale forhandlinger.

– Dette var ikke noe vi ønsket oss, innrømmer Dehlin.

– Allikevel fikk vi redusert avsetningen til et minimum, som gjorde at kronetillegget ble høyere.

Ønsket reallønnsøkning

Forhandlingene i Oslo er ført mellom Oslo kommune ved byrådsavdeling for finans og de fire forhandlingssammenslutningene LO Kommune Oslo, Unio, Akademikerne og YS.

Reallønnsøkning har stått øverst på prioriteringslista.

LO og Fagforbundet varslet at de ville ta ut over 1.800 medlemmer i Oslo kommune i første omgang, mens YS og Unio ville ta ut et mindre antall medlemmer.

Akademikerne sa i stedet at de avventet utviklingen.

For LO og deres største organisasjon Fagforbundet har det vært et krav å få sentrale forhandlinger.

– Sentrale tillegg er et av de viktigste virkemidlene mot økende lønnsforskjeller mellom grupper og mellom kvinner og menn. At Oslo kommune insisterer på avsetning av betydelige beløp til lokale forhandlinger etter flere oppgjør med reallønnsnedgang er svært umusikalsk, uttalte leder Dehlin da bruddet var klart 30. april.

Unio viste på sin side til at byrådet i Oslo, gjennom den politiske plattformen «Hammersborgerklæringen», slo fast at en klar ambisjon om at Oslo skulle være verdens beste by.

– Vi trodde dette skulle være mer enn fine ord. Men Oslo kommune viste ingen vilje til å møte oss verken på lønn for kompetanse eller ubekvem arbeidstid. Vi ser derfor ingen tegn til at kommunen mener det byrådet har slått fast at man skal styre på, uttalte leder Marianne Lange Krogh i Unio Oslo kommune i en pressemelding.

Les også

Bakgrunn: Meklingen fortsetter i staten og Oslo kommune – flere tusen kan streike fra fredag


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *