Streik kan stoppe nye pass

Streik kan stoppe nye pass Meglingen i statsoppgjøret pågår. Unio varsler at flere passkontor kan bli rammet av streik i politiet. Det kan bli streik i staten fra fredag. Fra mandag kan streikeuttaket omfatte 521 politifolk. Passkontor kan bli stengt om det blir streik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Sigurd Bjørnestad Publisert: For mindre


Streik kan stoppe nye pass

Streik kan stoppe nye pass

Meglingen i statsoppgjøret pågår. Unio varsler at flere passkontor kan bli rammet av streik i politiet.

Det kan bli streik i staten fra fredag. Fra mandag kan streikeuttaket omfatte 521 politifolk. Passkontor kan bli stengt om det blir streik.
Publisert:

Fra mandag kan det bli vanskelig å få nytt pass.

Hovedorganisasjonen Unio varsler i melding at «flere passkontor» kan bli rammet fra mandag. Da planlegger Unio å trappe opp en eventuell streik. Men Unio vil overfor Aftenposten ikke si hvilke passkontor det er snakk om.

Meglingen i lønnsoppgjøret i staten har frist ved midnatt natt til fredag. Hvis partene ikke blir enige, blir det streik fra fredag.

Unio har varslet et «mindre forberedende streikeuttak» fra fredag. Dette dreier seg bare om 21 medlemmer som skal forberede den eventuelle opptrappingen fra mandag.

Oversikten over opptrappingen og streikeuttaket for mandag viser at politidistrikt over hele landet er omfattet. Flest medlemmer er tatt ut i Sørvest politidistrikt og Vest politidistrikt.

I alt går 1594 Unio-medlemmer ut i streik fra mandag, gitt at det ikke blir enighet mellom partene.

Kan påvirke eksamen

Det største streikeuttaket er blant Unio-medlemmer ved universiteter og høyskoler (UH-sektoren). Her er i alt 893 medlemmer tatt ut i streik, inkludert i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

«Innenfor UH-sektoren kan streiken få konsekvenser for avvikling av eksamen», skriver Unio. Men Unio vil ikke utdype dette.

Desidert flest er tatt ut i streik ved Norges teknisk-naturvitenskapelige
universitet (NTNU).

Tar ut mange fredag

Akademikerne er en annen hovedorganisasjon som forhandler lønn med staten.

En oversikt fra Akademikerne viser at ansatte i departementer og statlige tilsyn og direktorater er tatt ut i en eventuell streik. Dette fordeler seg på to uttak.

Uttak 1 er fra fredag og uttak nummer 2 er fra mandag,

I det første uttaket er 1238 medlemmer tatt ut. Tre fjerdedeler av disse er i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Mattilsynet, Kripos og Oslo politidistrikt.

Mandag trapper Akademikerne opp med ytterligere 697 streikende. De fleste er i departementer og tilsyn.

– Målet med en streik er å ramme arbeidsgiver. Med dette streikeuttaket vil regjeringens arbeid med å legge frem nye politiske forslag forsinkes, sa leder av Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli, da det første streikeuttaket ble lagt frem.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *