Sverige kan rammes av «gøyflasjon»

Sverige kan rammes av «gøyflasjon» Et nordnorsk tvillingpar, glitter og cowboyhatter kan drive prisstigningen opp i Sverige. Til uken skal styringsrenten settes. «SWIFTONOMICS»: Taylor Swift skal til Stockholm og holde tre konserter. Foto: George Walker IV / AP Karl Biehl Publisert: For mindre enn 3 timer siden Oppdatert nå nettopp Kopier lenke Kopier lenke Del


Sverige kan rammes av «gøyflasjon»

Sverige kan rammes av «gøyflasjon»

Et nordnorsk tvillingpar, glitter og cowboyhatter kan drive prisstigningen opp i Sverige. Til uken skal styringsrenten settes.

Publisert:

I løpet av to hektiske uker i mai skal svenskene arrangere Eurovision Song Contest og ta imot verdensstjernen Taylor Swift.

Swift, som tidligere har bidratt til å løfte bruttonasjonalproduktetbruttonasjonalproduktetSummen av alle varer og tjenester produsert i et land i løpet av et år til Singapore med sine konserter, skal avholde tre konserter på Friends-arena i Stockholm.

Allerede i mars meldte Stockholms Handelskammer at det ventes at konsertgjengere skal legge igjen en halv milliard i løpet av oppholdet i Stockholm.

Nå viser en ny analyse laget av handelskammeret at fly- og hotellprisene øker kraftig i Stockholm.

Les på E24+

Hvem kan vi stole på?

I den sørsvenske byen Malmö er det duket for Eurovision. Festivalen, der de nordnorske tvillingene Marcus og Martinus skal forsvare svenskenes ære, varer i en hel uke.

Sjefen for hotellkjeden HKC Hotels, Marcus Østlundh sier til avisen Dagens Industri hotellprisene på de heteste nettene kommer til å øke med 200 prosent sammenlignet med året før.

I Sverige er økonomene usikre på om styringsrenten kuttes på rentemøtet på onsdag, eller om den svenske sentralbanken, Riksbanken skal vente ytterligere.

Ekspertene E24 har snakket med mener Swift og Eurovision ikke kommer til å påvirke sentralbanken, men marginene er små.

EUROPA: Marcus og Martinus Gunnarsen fra Trofors i Nordland er ferdige med å kun imponere girls. Nå er det Europa som står for tur.

– Vi får se

Sjefen for inflasjon hos den svenske statistikkmyndigheten SCB, John Eliasson sier til E24 at store arrangementer kan midlertidig heve det generelle prisnivået med 0,1 til 0,2 prosentpoeng, uten at det nødvendigvis påvirker inflasjonen.

– Det er først og fremst via hotellpriser man kan se at store begivenheter kan ha effekt på inflasjonen, sier han.

I fjor ble Beyoncé beskyldt for å ha drevet opp inflasjonen i Sverige. Det skjedde etter at hun hadde holdt to konserter i Stockholm.

Faktisk var hun ansvarlig for en økning på hele 0,2 prosent på mai-indeksen, mente sjeføkonom Michael Grahn i Danske Bank.

– Skal Taylor Swift påvirke inflasjonen i mai i år, må hotellprisene være betydelig høyere enn de var i fjor på samme tid, da Beyoncé var i Stockholm, sier Eliasson til E24.

– Det er ikke nok at prisene blir like høye som i fjor. Vi får se om det skjer.

– Vanskelig å kvantifisere effekten

Seniorøkonom Robert Bergquist i SEB tror ikke konsertene og festene kommer til å påvirke Riksbankens beslutning.

– Vi noterer oss at prisene økes i forbindelse med disse arrangementene. Vi kaller fenomenet «kulflation» på svensk.

«Kulflasjon» er en blanding av det svenske ordet «kul», som betyr «gøy» på norsk, og «inflasjon». En norsk oversettelse kan være «gøyflasjon», uten at det ordet er å finne i den norske ordboken – ennå.

– Det er imidlertid vanskelig å kvantifisere effekten, sier Bergquist, som lenge har ment at den svenske styringsrenten skal kuttes i mai. Det mener han fortsatt.

SEB tror på fire rentesenkninger i Sverige i år.

KUTT: Seniorøkonom Robert Bergquist i SEB tror renten kommer til å kuttes neste uke.

Les også

Svenske Riksbanken åpner for rentekutt i mai

– Engangseffekt

Norske Lars Kristian Feste er rentesjef i svenske Öhman Fonder. Han sier mai måneds begivenheter kan påvirke inflasjonen.

– Men, dette kommer ikke til å påvirke Riksbankens rentesetting, ettersom det er en engangseffekt, sier han.

– Et annet forhold med svensk inflasjon er charterturisme eller pakkereiser, dette påvirker inflasjonen fra tid til annen uten at Riksbanken bryr seg nevneverdig om dette.

– Lider valgets kval

Feste sier markedet har en overhengende tro på at Riksbanken senker renten neste uke.

– Jeg tror fortsatt at de venter til juni, da de har både den amerikanske sentralbanken (Fed) og den europeiske sentralbanken (ESB) sin beslutning i ryggen.

Han viser også til at Riksbanken kommer med ny pengepolitisk rapport og har flere nøkkeltall å lene seg på senere i sommer.

– Ettersom Riksbanken har vært eksplisitt med at det kan komme en senkning i mai eller juni, har den svenske kronen gått fra 11,20 til nå 11,70 for en euro, og dette er på grensen til hva de kan tillate. Om kronen kommer opp mot 11,80 kroner for en euro under den kommende uken, tror jeg de lider valgets kval, sier han.

I en tidligere versjon av denne saken står det at Swift skal avholde tre konserter på «Stordalen-eide Strawberry-arena i Stockholm». Det riktige er at arenaen ikke bytter navn før i juli, og Stordalens Strawberry skal ikke være annet enn navnesponsor for arenaen. Feilen er rettet 08:25 den 4. mai.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *