– Teater

Kongehuset på T-banen: - Teater - En iscenesettelse av folkelighet, sier ekspert om kongehusets T-banetur. BENYTTER KOLLEKTIVTRANSPORT: Dronning Mary og kronprins Haakon på T-banen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer Johannes Fjeld Publisert onsdag 15. mai 2024 - 14:55 Sist oppdatert onsdag 15. mai 2024 - 17:55 - Dette er en unngåelig


– Teater
Kongehuset på T-banen:

– Teater

– En iscenesettelse av folkelighet, sier ekspert om kongehusets T-banetur.

BENYTTER KOLLEKTIVTRANSPORT: Dronning Mary og kronprins Haakon på T-banen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
BENYTTER KOLLEKTIVTRANSPORT: Dronning Mary og kronprins Haakon på T-banen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


– Dette er en unngåelig del av det store manuset til et teaterstykke som vi alle kjøper billetter til, sier Kjell Terje Ringdal, førstelektor i kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania, til Dagbladet.

Tirsdag og onsdag er kong Frederik (55) og dronning Mary (52) av Danmark på sitt første statsbesøk i Norge som kongepar.

Onsdag formiddag tok de linje 3 i retning Mortensrud fra Stortinget til Ulsrud. Der spaserte de en tur rundt Ulsrudvann i Østmarka sammen med kronprins Haakon (50) og kronprinsesse Mette-Marit (50).

Det kongelige følget slapp imidlertid å lete lenge etter sitteplasser på T-banen. De fikk en vogn for seg selv, kun ledsaget av offentlige representanter – samt livvakter, politi, militære og journalister.

Turen varte i 19 minutter – uavbrutt av stopp ved noen av de ti holdeplassene mellom Stortinget og Ulsrud.

Det rojale teater

Og slik må det nødvendigvis være, mener Ringdal – om Norge først skal være et konstitusjonelt monarki.

– Et kongehus er noe man beslutter å holde seg med. Det er et valg. I dette valget ligger noen omkostninger. Og en av de omkostningene er å spille dette kongeteatret – det rojale teater – som er et spill hvor man både skal være opphøyd og folkelig samtidig, sier han.

Det er skjæringspunktet mellom det opphøyde og det folkelige som onsdag utspilte seg på Mortensrud-banen, mener Ringdal.

– Som borgere av landet velger vi selv å være med på dette spillet. Kongekroner, kongeskip og flotte bygninger – dette er teaterstykkets kulisser.

KONGELIG BESØK: Det danske kongeparet Deres Majesteter Kong Frederik og Dronning Mary besøker Norge for første gang som konge og dronning. Video: NRK.
Vis mer

Strikkegenser og ski

Når danskekongen kommer inn på scenen, er også han en skuespiller i rollebesetningen, framholder Ringdal.

– Og så spiller de dette stykket ut i forskjellige akter. Og en av aktene heter: «La oss være folkelige». En iscenesettelse av folkelighet.

Og skuespillerne, fortsetter Ringdal, følger bare manus.

– De er tildelt et manus, som jeg mener at de spiller helt utmerket. I det manuset står det at de må presentere pomp og prakt og verdighet, samtidig som de innimellom må presentere folkeligheten.

Han utdyper med et eksempel:

– Da kan vi ta på oss en strikkegenser eller noe annet gøyalt, og så går vi ut i skogen, for eksempel. Eller på ski.

Linje 3 til… republikk?

Å være eller ikke være et monarki – det må eventuelt være spørsmålet, mener Ringdal.

– Man kan spørre seg: Er dette for dyrt? Er det for lite egalitært? Og da vil jeg si: Den debatten starter egentlig med en beslutning om å ha eller ikke ha et kongehus. Har man et kongehus, følger det med noen kostnader. Man må betale billetten for å se teaterstykket.

KONGELIG UTSIKT: Kong Frederik skuer ut av T-banens vindu. Kanskje faller blikket hans på Brynseng eller Hellerud. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør

KONGELIG UTSIKT: Kong Frederik skuer ut av T-banens vindu. Kanskje faller blikket hans på Brynseng eller Hellerud. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
Vis mer

Dersom man stiller seg kritisk til at kronprinsparet slipper å stoppe på Godlia og Hellerud, bør man altså i ytterste instans spørre seg om man mener at Norge bør ha et kongehus overhodet, ifølge førstelektoren.

– Og hvis du spør meg om hva jeg synes, sier jeg at kongehus er helt i orden. Jeg har ingen personlige betenkeligheter ved det. Enhver nasjon holder seg med symboler og mekanismer som har en kostnad.

– Utmerket kommunikasjonsarbeid

Et republikansk styresett er heller ikke gratis, påpeker han.

– Alle nasjonale systemer har en kostnad, som man til enhver tid kan kritisere. Kostnaden ved kongehuset er ikke nødvendigvis større eller dårligere enn alternativene.

EKSPERT: Kjell Terje Ringdal, førstelektor i kommunkasjon ved Høyskolen Kristiania. Foto: Heiko Junge / NTB

EKSPERT: Kjell Terje Ringdal, førstelektor i kommunkasjon ved Høyskolen Kristiania. Foto: Heiko Junge / NTB
Vis mer

Rent kommunikasjonsfaglig gjør kongehuset det helt ypperlig, mener Ringdal.

– Jeg vil si at innenfor de rammene vi nå opererer, er dette helt utmerket kommunikasjonsarbeid. Stor oppmerksomhet, sympatiske beskrivelser av de kongelige. De når ut. Å ha slike besøk, å komme seilende inn fjorden, å ha gallamiddager med kjente mennesker – det er teknisk sett god kommunikasjon.

– En netto seier for monarkiet i dag, med andre ord?

– He-he. Gjerne det.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *