Tek-oppgang ga markant løft på Wall Street

Dagen på Wall Street Tek-oppgang ga markant løft på Wall Street Lavere jobbvekst enn ventet styrker markedets håp om et rentekutt allerede i september. Nasdaq steg 1,99 prosent i fredagens handel. Tradere på New York Stock Exchange. Fredag var det grønne tall og markant oppgang i Nasdaq-indeksen. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Andrine


Tek-oppgang ga markant løft på Wall Street

Tek-oppgang ga markant løft på Wall Street

Lavere jobbvekst enn ventet styrker markedets håp om et rentekutt allerede i september. Nasdaq steg 1,99 prosent i fredagens handel.

Publisert:

Før børsåpning på Wall Street ble det lagt frem ferske jobbtall fra USA, eller «nonfarm-payrolls».

Markedet reagerte med å stige markant i førhandelen etter at tallene ble publisert.

Ved stengetid ser det slik ut for de toneangivende indeksene:

  • Dow Jones er opp 1,18 prosent.
  • Nasdaq er opp 1,99 prosent.
  • S&P 500 er opp 1,26 prosent.

Markedene tok den svakere sysselsettingen i USA som et tegn på at Federal Reserve kan begynne å kutte rentene så tidlig som i september, skriver Bloomberg.

Les på E24+

Fem eksperter: Slik ville vi investert 100.000 kroner nå

Lavere jobbvekst enn ventet

I april ble det skapt 175.000 nye jobber utenfor landbruket i USA, ifølge tall fra amerikanske myndigheter.

På forhånd ventet analytikerne 240.000 nye jobber forrige måned, ifølge estimatene Bloomberg har hentet inn.

Fredagens arbeidsmarkedsrapport var «et stort lettelsens sukk for markedene», skriver Matt Person i Janus Henderson Investors i et notat ifølge CNN.

Person påpeker at den svakere sysselsettingen og lønnsveksten gir markedene håp om at inflasjonen «ikke er så vedvarende som fryktet og løfter muligheten for at vi kommer tilbake til trenden hvor inflasjonen demper seg, slik vi så i fjor».

Investeringsstrateg Emily Roland ved John Hancock Investment Management mener de ferske jobbtallene «frisker opp håpet for rentekutt».

– Dette er grunnen til at rentene faller, obligasjoner stiger kraftig og aksjemarkedene er opp. Dårlige nyheter for arbeidsmarkedet, betyr at Fed muligens kan starte å kutte senere i år, sier Roland ifølge CNBC.

– Må vente til november

«Nonfarm-payrolls» rapporten gir en pekepinn på hvordan det går med amerikansk økonomi. Arbeidsmarkedet er noe av det viktigste som den amerikanske sentralbanken ser på når renten skal settes.

– Rentefølsomhet i markedet gjør at dårlige tall blir gode nyheter. Dette er nok til å gi håp om at rentekutt kan komme fra sentralbanken etter hvert, men jeg tror nok man må vente til november før det skjer, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til E24.

Les også

Kronen styrker seg etter rentebeslutningen

I tillegg til jobbveksten, inneholder rapporten tall for arbeidsledigheten og lønnsveksten i USA. Ledigheten klatret til 3,9 prosent, som var høyere enn ventet, mens lønnsveksten roet seg mer enn ventet til 3,9 prosent.

Arbeidsmarkedet i USA har i lang tid holdt seg sterkere enn ekspertene har ventet. I mars ble det skapt 303.000 nye jobber utenfor landbruket i USA.

Styrket tro på september-kutt

Den amerikanske sentralbanken holdt renten uendret under onsdagens rentebeslutning.

Troen på rentekutt har jevnt og trutt blitt mindre de siste månedene, men fredag har troen på et kutt i september tatt seg litt opp.

Markedet priser nå helt inn at det første rentekuttet kommer i september. Et andre rentekutt i løpet av 2024 er også fullt priset inn.

Les også

Norges Bank holder renten uendret

Chris Larkin hos Morgan Stanleys E*Trade mener rapporten trolig fikk Fed-medlemmene til å smile, selv om han ikke tror det gjør det aktuelt med kutt i juni.

– Men med mindre dette viser seg å være et avvik, vil det øke sjansen for at Fed vil klare å få inn minst ett rentekutt i år, sier Larkin ifølge Bloomberg.

Inflasjonen har roet seg fra toppen, men utviklingen har begynt å peke i feil retning de siste månedene.

I mars klatret KPI-inflasjonen til 3,5 prosent og PCE-inflasjonen til 2,7 prosent. Federal Reserve trakk frem under rentebeslutningen onsdag at det har vært mangel på fremgang ned mot inflasjonsmålet på to prosent.

Inntektsfall for Apple

Apple la frem tall for andre kvartal etter stengetid på Wall Street torsdag kveld. Selskapet opererer med avvikende regnskapsår.

Omsetning endte på 90,75 milliarder dollar i kvartalet. På samme tid i fjor hadde Apple inntekter på 94,8 milliarder dollar.

Resultat per aksje kom inn på 1,53 dollar.

Les også

Nicolai Tangen inviterte Elon Musk til Oslo: – Vil bli den kuleste middagen i Europa

Apple annonserte samtidig med kvartalstallene det største tilbakekjøpsprogrammet noensinne, ifølge CNBC.

Salget i Kina har vært utfordrende en periode, med økt konkurranse fra Huawei og utfordringer som følge av sterk dollarkurs. I andre kvartal falt omsetningen i Kina med åtte prosent til 17,8 milliarder dollar.

Apple-aksjen steg 5,97 prosent i fredagens handel.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *