Telenors nye toppsjef fikk jobbtilbudet på sms: – Ikke vanskelig å si ja

Telenors nye toppsjef fikk jobbtilbudet på sms: – Ikke vanskelig å si ja Benedicte Schilbred Fasmer skifter fra bank til telekom. Jobben med å skape avkastning til Telenor-aksjonærene blir «utrolig viktig», sier hun. Benedicte Schilbred Fasmer er ansatt som ny konsernsjef i Telenor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Asgeir Aga Nilsen Eivind Bøe Publisert:


Telenors nye toppsjef fikk jobbtilbudet på sms: – Ikke vanskelig å si ja

Telenors nye toppsjef fikk jobbtilbudet på sms: – Ikke vanskelig å si ja

Benedicte Schilbred Fasmer skifter fra bank til telekom. Jobben med å skape avkastning til Telenor-aksjonærene blir «utrolig viktig», sier hun.

Publisert: Publisert:

Fasmer fikk vite at hun var den foretrukne kandidaten til toppsjef-jobben i Telenor for en «liten uke siden».

Hun fikk tilbudet på sms fra styreleder Jens Petter Olsen, opplyser hun til E24.

– Det var ikke så vanskelig å si ja, sier hun.

Torsdag kom nyheten om at Telenor-styret har funnet etterfølgeren etter konsernsjef Sigve Brekke, en prosess som har pågått i lengre tid.

Fasmer, som i dag er konsernsjef i Sparebank 1 SR-Bank, tar over sjefsstolen i telegiganten 1. desember.

– Når du er i en sånn prosess og det leder frem til en beslutning, visste jeg at de hadde styremøte den dagen og jeg satt også i møter den dagen, så det var avtalt at det skulle komme på sms.

På spørsmål om jobbprosessen svarer Fasmer at hun har vært i kontakt med Telenor «en stund». Hun vil ikke si eksakt hvor lenge kontakten har pågått.

Fra bank til telekom

Fasmer har lang erfaring fra bank. Hun har blant annet vært konserndirektør i Fremtind Forsikring og DNB, samt jobbet i Citibank. I Sparebank 1 SR-Bank har Fasmer ledet storfusjonen med SpareBank 1 Sørøst-Norge.

Erfaringen med fusjonsprosesser var et av aspektene Telenor-styret vurderte, ifølge styreleder Jens Petter Olsen.

– Det betyr ikke at du kan legge noe i det i forhold til hva som vil skje fremover. Men det er klart at det også er en viktig del av verktøyskrinet som Benedicte tar med seg, sier han.

SENDTE SMS: Jens Petter Olsen (i midten) er styreleder i Telenor. Her med Sigve Brekke og Benedicte Fasmer.

Fasmer skifter nå bransje.

– Jeg synes det er et av de spennende elementene for mitt eget vedkommende. Det å kunne dykke inn i en ny bransje og med en bakgrunn jeg håper og tror er relevant for Telenor.

– Og som, når du begynner å analysere det strategiske, ikke er så fryktelig ulike i forhold til konkurransesituasjon og forretningsmuligheter i markedet. Så er det en del ulikheter også, som jeg tenker at jeg skal lene på 11.000 telcotelcotelekom-eksperter i Telenor for å bli god på etter hvert.

Fasmer peker på at «teknologitransformasjonen» som både telekom og andre bransjer står overfor er en «gjengs utfordring for alle bedrifter».

– Den strategien som er lagt for Telenor, den står. Jeg kommer ikke til å gi noe manifest eller programerklæring i dag. Sigve skal stå ved roret en god stund til. Så skal jeg bruke tid på å sette retning sammen med teamet i Telenor etter hvert.

I Telenors 170 år lange historie har det vært 17 toppsjefer. Fasmer blir nå den første kvinnelige Telenor-sjefen.

– Jeg synes det er gøy å få utfordringen, men det handler ikke om å være kvinne. Det handler om at utfordringen er veldig stor og spennende.

AVTROPPENDE OG PÅTROPPENDE SJEF: Sigve Brekke forlater Telenor-skuten etter ni år.

– Avkastning til aksjonærene utrolig viktig

Under Brekkes ledelse, siden 17. august 2015, har Telenor levert en samlet avkastning, inkludert utbytte, på 34 prosent. I samme perioden er hovedindeksen på Oslo Børs opp over 130 prosent.

I sin pressemelding vektlegger Telenor at aksjen har gitt 50 prosent høyere avkastning enn konkurrentene i en europeiske telekom-indeks.

– Jeg har slått den europeiske telekom-indeksen med 50 prosent i de ni årene jeg har vært her, sier Brekke.

På spørsmål om avkastningen under sin ledelse svarer Brekke at det har vært et krevende tiår for hele bransjen.

– Det er overgang fra å koble opp folk med SIM-kort og over til en digital verden. Der har det vært store omstillinger, ikke minst på teknologi.

– Sånn sett mener jeg Telenor har kommet godt ut av det. Derfor har vi slått bransjen med 50 prosent. Så har vi betalt ut cirka 120 milliarder i utbytte til aksjonærene i samme periode.

Avkastning til aksjonærene blir viktig fremover, påpeker Fasmer.

– Det er opplagt at for en konsernsjef er det å skape avkastning til aksjonærene, en utrolig viktig oppgave. Hvis du ikke leverer på en troverdig måte til markedet, så gjør du ikke jobben din.

– Så er det klart at du er veldig avhengig av faktorer utenfor selskapet også, i forhold til hva som er mulig og hvor mye du klarer å skape.

Fasmer legger til at det har vært tøft i telekom-markedet de siste ti årene.

– Det å klare og prestere så godt som Telenor nå har gjort, har vært en bragd, sier hun.

Vurderte flere kandidater

Styreleder Jens Petter Olsen sier han ikke kan kommentere på hvor mange kandidater som var med i prosessen. Han sier at det flere kvalifiserte eksterne og interne kandidater.

– Det har vært viktig for oss å ha et klart kart i forhold til hva vi har sett etter. Sentralt i det kartet har digital omstilling vært kritisk. Så er det kundevending av forretningen.

– Det å skape lønnsom vekst i et modent marked har vært viktig. Og operere i et marked som er regulert. Det er både bank og telekom. Og du har problemstillingen rundt infrastruktur, sikkerhet og sikkerhetsprodukter.

Styreleder Olsen fremholder også at det har vært viktig å finne leder som kan engasjere menneskene som jobber i Telenor.

Forrige gang Telenor byttet toppsjef ble det bråk, blant annet etter at daværende næringsminister Monica Mæland hadde gitt styret i Telenor beskjed om å lete etter en kvinne som konsernsjef.

– Har det vært noen føringer fra departementet denne gangen?

– Overhodet ikke. Styret har hatt et helt fritt mandat. Vi har en veldig klar eierskapsmelding, som gir prinsipper på hvordan staten forvalter sitt eierskap i de bedriftene den enten er hel – eller delvis eier, sier Olsen.

Staten eier gjennom Nærings- og fiskeridepartementet 54 prosent av Telenor.

Sigve Brekke hadde i fjor en samlet kompensasjon på 16,6 millioner kroner, hvorav grunnlønn på 7,5 millioner.

Ifølge Olsen har styret «videreført omfanget på totalpakken» for Fasmer.

– Det er i samme størrelsesorden, sier Olsen.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *