– Tida er inne

Ukraina: - Tida er inne Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ber land revurdere restriksjoner knyttet til leveranser til Ukraina. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ber land revurdere restriksjoner knyttet til leveranser til Ukraina. Video: AP Vis mer Siri Åbø Wiersen Publisert torsdag 30. mai 2024 - 15:29 Sist oppdatert torsdag 30. mai 2024 - 16:20 Få oversikt


– Tida er inne
Ukraina:

– Tida er inne

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ber land revurdere restriksjoner knyttet til leveranser til Ukraina.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ber land revurdere restriksjoner knyttet til leveranser til Ukraina. Video: AP
Vis mer

Publisert


Sist oppdatert


– Krigens karakter har endret seg de siste ukene og månedene, og det er på tide å revurdere noen av restriksjonene knyttet til leveransene av militær støtte til Ukraina.

Det sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under et pressemøte torsdag ettermiddag, i forbindelse med et utenriksministermøte i alliansen i Praha.

– Allierte leverer forskjellig militær støtte til Ukraina, og noe av det har restriksjoner knyttet til seg. Dette er avgjørelser som tas på nasjonalt nivå – men sett i lys av hvordan krigen har endret seg, må man revurdere disse restriksjonene, sier han.

– Fronten har flyttet seg

Stoltenberg viser til at krigføringen i lang tid foregikk langt inne på ukrainsk jord, mens frontlinja nå i stor grad har flyttet seg til de russiske grenseområdene rundt den nordøst-ukrainske byen Kharkiv.

– Russerne kan stå på russisk side av grensa og dermed være tryggere enn hva de ville ha vært om de befant seg inne i Ukraina, påpeker Stoltenberg – fordi det er knyttet restriksjoner til våpnene de ukrainske styrkene bruker.

Noen av restriksjonene som medfølger leveransene er at det ikke kan tas i bruk på russisk side av grensa, og begrunnes av vestlige ledere med frykt for å trekke Vesten inn i konflikten.

– Tida har kommet for å revurdere dette. Dette er en aggressiv krig utløst av Moskva. Ukraina har, etter internasjonal lov, rett til å forsvare seg selv. Retten til selvforsvar inkluderer å angripe legitime militære mål eksempelvis langs grensa – mot russiske styrker som utfører angrep over grensa mot Ukraina, sier han.

– Kan fortsatt vinne

Under pressemøtet understreker Stoltenberg at Ukraina fortsatt kan vinne krigen – men at det avhenger av den vestlige støtten.

Tirsdag uttalte generalsekretæren at det å la Ukraina bruke vestlige våpen donert av Nato-land mot russisk territorium, ikke vil gjøre militæralliansen til en part i krigen.

Mandag langet russiske myndigheter ut mot Stoltenbergs oppfordring til Natos medlemsland om å la Ukraina bruke bruke vestlige våpen mot mål inne i Russland.

– Dette trekker ikke Nato nærmere en direkte konfrontasjon med Russland, det er de allerede, sa Peskov ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Advarer Vesten

Russland har i lengre tid advart Vesten mot å støtte Ukraina med militært materiell, og anklaget Vesten, og i særdeleshet USA og Nato, for å bidra direkte i krigføringen.

Vesten har avfeid advarslene og nektet for anklagene.

Stoltenberg har fått støtte fra EU-toppen Josep Borrell og en rekke større og mindre Nato-land, deriblant Storbritannia, Polen og Sverige.

USA, Italia og Tyskland er skeptiske til å la Ukraina bruke for eksempel vestlige missiler mot mål i Russland.


Krigen i Ukraina


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *