– Tida er inne

Jens Stoltenberg: - Tida er inne Siden den russiske Kharkiv-offensiven har Ukraina blitt stadig mer frustrert over restriksjonene knyttet til de donerte våpnene fra Nato-land. TYDELIG TALE: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener medlemslandene nå må tenke seg om. Foto: Andrij Nesterenko / AFP / NTB Vis mer Masha Dundic Publisert lørdag 25. mai 2024 - 02:57


– Tida er inne
Jens Stoltenberg:

– Tida er inne

Siden den russiske Kharkiv-offensiven har Ukraina blitt stadig mer frustrert over restriksjonene knyttet til de donerte våpnene fra Nato-land.

TYDELIG TALE: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener medlemslandene nå må tenke seg om. Foto: Andrij Nesterenko / AFP / NTB
Vis mer


Publisert


Kort fortalt

 • Ukraina er frustrert over restriksjonene på Nato-donerte våpen, spesielt fra USA.
 • Jens Stoltenberg oppfordrer Nato-landene til å revurdere disse restriksjonene, da de hindrer Ukrainas forsvarsevne, særlig i Kharkiv.
 • USA frykter eskalering hvis våpnene brukes mot Russland.
 • En intern debatt pågår i USA om å lette restriksjonene.
 • Generalsekretærer i Nato har ikke for vane å angripe policyene til alliansens største og viktigste medlemsland: USA.

  Men Jens Stoltenberg er nå tydelig på at medlemslandene må revurdere sine standpunkt. Stoltenbergs uttalelse er åpenbart myntet på USA og president Joe Biden, som opprettholder restriksjoner om hvordan våpnene gitt til Ukraina kan brukes.

  – Tida er inne for at de allierte landene vurderer om de bør heve noen av restriksjonene knyttet til våpen de har donert til Ukraina, sier Stoltenberg i et eksklusivt intervju med The Economist.

  – Gjør det vanskelig

  Det var full stans i USAs våpenhjelp til Ukraina i flere måneder fordi republikanerne, som kontrollerer Representantenes hus i Kongressen, ikke ville ta saken opp til behandling. Fredag bekreftet USA en ny våpenpakke til Ukraina.

  Denne videoen skal vise ukrainske styrker som bruker ATACMS-missiler for å slå ut et russisk luftvernsystem. Video: Telegram. Reporter: Magnus Paus
  Vis mer

  – Spesielt nå som kampene foregår i Kharkiv, nærme den russiske grensen, gjør våpenrestriksjonene det vanskelig for Ukraina å forsvare seg, fortsetter Nato-sjefen.

  Restriksjonene har lenge vært kilde til frustrasjon for det ukrainske militæret. For dersom Ukraina ønsker å angripe mål på russisk jord, må de bruke sine egne droner, som har begrenset bruksområde. Vestlig-donerte droner har de ikke tillatelse til å bruke på russisk side av grensen.

  I et intervju med nyhetsbyrået AFP 17. mai kom den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, med en bønn om å få bruke donerte våpen mot mål på russisk side av grensen.

  Gjentatte ganger

  Dersom våpnene brukes på russiske side av grensen, mener USA det kan anses som et angrep fra ukrainsk side, og ikke selvforsvar.

  USA har gjentatte ganger nektet Ukraina fri bruk av våpensystemer de har donert, med begrunnelse i at det vil føre til eskalerende respons fra Russlands side.

  Videre i intervjuet blir Stoltenberg enda strammere i sin tale.

  – Europeiske allierte har lovet en million artillerigranater. Vi har ikke sett noe i nærheten av det tallet, sier han.

  Her gjennomfører Ukraina ett av sine største angrep siden krigens start. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV.
  Vis mer

  Stoltenberg anerkjenner risikoen for eskalering av konflikten, men understreker at Nato ikke vil være direkte involvert i den.

  – Vi tilbyr trening, vi donerer våpen og ammunisjon til Ukraina, men vi vil ikke være direkte involvert i kamphandlinger fra Nato-territorier, sier generalsekretæren.

  – Stor debatt

  USAs utenriksminister Antony J. Blinken var i Kyiv forrige uke. Under en pressekonferanse med den ukrainske utenriksministeren, Dmytro Kuleba, sa han at det er Ukrainas eget valg om de vil angripe Russland.

  – Vi har ikke oppmuntret til eller lagt til rette for angrep utenfor Ukraina, men i siste instans må Ukraina ta sine egne avgjørelser om hvordan de vil føre denne krigen, sa han.

  Ifølge The New York Times skal Blinken ha oppfordret president Biden til å heve restriksjonene på hvordan Ukraina kan bruke amerikanske våpen.

  Ifølge storavisa skal det nå pågå en stor debatt innad i administrasjonen om å lette på restriksjonene. Et formelt forslag skal ikke ha blitt presentert for presidenten.


  Krigen i Ukraina


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *