Tine klaget inn til Konkurranse­tilsynet: – Veldig trist

Tine klaget inn til Konkurranse­tilsynet: – Veldig trist Synnøve Finden anklager Tine for misbruk av dominerende stilling og «sjikanerende saksanlegg». Nå maner Tine-sjefen til ro. Konsernsjef Ann-Beth Freuchen i Tine er lei av utspillskrig mot konkurrentene. Samtidig må hun konstatere at Synnøve Finden har klaget dem inn til Konkurransetilsynet. Foto: Jimmy Moen David Bach Publisert:


Tine klaget inn til Konkurranse­tilsynet: – Veldig trist

Tine klaget inn til Konkurranse­tilsynet: – Veldig trist

Synnøve Finden anklager Tine for misbruk av dominerende stilling og «sjikanerende saksanlegg». Nå maner Tine-sjefen til ro.

Publisert:

Det er Tines konsernsjef Ann-Beth Freuchen som bekrefter overfor E24 at de er klaget inn til Konkurransetilsynet.

– Jeg synes det er veldig trist at det er «meieristrid», steile fronter og konflikter det leses om i norsk media, når man snakker om norsk meierisektor, sier Freuchen.

Den 32 sider lange klagen er sendt inn av konkurrenten Synnøve Finden, som mener meierigigantens «dobbeltrolle» som markedsregulator og kommersiell aktør gir dem enorme fortrinn.

De anklager Tine for å bruke ulike midler for å begrense konkurransen fra utfordrerne, blant annet ved å halvere betalingsfristen Synnøve Finden har hatt til å betale for melkeråvare.

Les på E24+

Sitter på pengesekken til oppdretterne: – Sjefen for de gode tider

Freuchen kaller klagen til Konkurransetilsynet en «varslet omkamp» etter at Synnøve Finden tapte denne tvisten i to rettsinstanser.

Ber om bevissikring

Konkurrenten mener samtidig at Tine har innledet uholdbare rettslige prosesser mot Synnøve Finden – som de kaller «sjikanerende saksanlegg». De viser blant annet til at Tine klaget Synnøve Finden inn til Næringslivets konkurranseutvalg i fjor – og tapte.

Alt dette i en strategi for å begrense «restkonkurransen», mener konkurrenten.

«Synnøve Finden er overbevist om at Konkurransetilsynet vil finne spor av slike strategier i en eventuell bevissikring mot selskapet», skriver de i klagen, og ber om at tilsynet «tar grep for å undersøke og motvirke ulovlig adferd fra Tine», som skader både konkurransen og forbrukerne.

Tine-sjefen vil nå aller helst ha våpenhvile.

– Jeg tror hverken kundene, bøndene eller forbrukerne er tjent med den konflikten som har foregått nå over lang tid, hvor hensikten er å svartmale aktører og oppgaver man gjør på vegne av matvarekjeden, som vi alle er veldig glade i og veldig opptatt av, sier Tine-sjefen.

Les også

Rapport advarer mot nytt Tine-monopol: – Et spørsmål om tid

Hun omtaler den ferske klagen som «krevende».

– Jeg opplever anklagene i sin helhet som grunnløse og uriktige. De antyder at Tine har en strategi om at vi skal presse ut våre konkurrenter. Anklager som rett og slett ikke er sanne.

Milliardkonsern

Konsernsjefen fremholder at Tine er opptatt av at de har god konkurranse, og sier de har mange dyktige konkurrenter.

«Til tross for forsøk fra Tine på å tegne et bilde av konkurransen i meierisektoren som «knallhard», så er det en realitet at Tine fortsatt har dominerende stilling på alle relevante meierimarkeder», skriver Synnøve Finden i klagen.

– Vi har vært tydelige fra vårt ståsted om at det må være rettferdige konkurransevilkår. Det mener vi fortsatt er riktig at vi har. Det er knalltøff konkurranse. Dette er veldig store aktører vi snakker om, kontrer Freuchen.

– Synnøve Finden har over 40 prosent av volumet innen revet ost, og på sentrale Østlandet, hvor veldig mange av oss bor, er Q-meieriene og Tine nesten like store i melkemarkedet. Faktum er at vi alle er milliardkonsern. Så dette er solide aktører som står seg godt.

Hun viser til at de andre aktørene «fortsetter å ta andeler hver eneste dag». Samtidig kommer Freuchen med en bønn til konkurrentene, og media.

– Mye har handlet om konkurranse, mens det skrives lite om hvor viktig det er at vi har matproduksjon i hele Norge. Det er ikke noe bare Tine synes er viktig. Også konkurrentene og politikerne fra høyre til venstre synes det er viktig.

– I stedet for å krangle, la oss ha fokus på det som er viktig og bruke kreftene våre på å finne felles løsninger der det virkelige slaget står, sier hun.

Synnøve Finden: – Positive toner

Myndighetskontakt og kommunikasjonsansvarlig Sofie Oraug-Rygh i Synnøve Finden ønsker ikke å kommentere klagen, annet enn å bekrefte at den er innsendt.

– Dette er en viktig prinsipiell sak for oss som vi ønsker å få behandlet i riktige fora hos Konkurransetilsynet, sier Oraug-Rygh, som legger til at faginstansen nå skal få vurdere saken.

Oraug-Rygh har fått oversendt Freuchens uttalelser om at hun mener konkurransen er knallhard, men velger likevel å tolke Tine-sjefen i beste mening.

– At den dominerende aktørens nye leder nå avviker fra sine forgjengere med at hun vil «avslutte melkekrigen», oppfatter vi som at hun er enig i at de konkurransefremmende tiltakene bør styrkes. Det er gode og positive toner, sier Oraug-Rygh.

Tilsynet vurderer

Avdelingsdirektør Beate Milford Berrefjord i Konkurransetilsynet bekrefter at de har mottatt klagen.

– Da gjør vi det vi alltid har gjort, som er å vurdere innholdet.

Berrefjord sier det generelt sett tar noe tid å vurdere klager knyttet til forbudsbestemmelser.

– Dette er et marked vi kjenner godt, men vi skal opplyse saken best mulig. Så nå er vi i den fasen hvor vi undersøker innholdet i klagen og skal ta stilling til hva det innebærer.

Avdelingsdirektør Beate Milford Berrefjord for mat, handel og helse i Konkurransetilsynet.

Ifølge Berrefjord var det ikke Konkurransetilsynet som gjorde Tine oppmerksom på klagen først.

– På generelt grunnlag, når vi mottar klager knyttet til forbudsbestemmelser, så er det ikke sånn at den som er klaget inn umiddelbart får vite det, sier hun.

En klage kan ha ulike utfall: Den kan blant annet bli lagt bort, ende med vedtak, eller løses med avhjelpende tiltak eller veiledning overfor partene. Så langt har tilsynet ikke kommet ennå, opplyser Berrefjord.

– Men på generelt grunnlag kan jeg si at i dette markedet er det en del landbrukspolitikk, så det er ikke alt tilsynet kan gjøre noe med.

Les også

Tines konsernsjef slår tilbake i meieristriden: – Kunstig retorikk


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *