Truer med mytteri på Gaza

Krigen mellom Hamas og Israel Truer med mytteri på Gaza Hvis Israels regjering trekker styrkene ut. TRUER: Den maskerte soldaten truer med ordrenekt i den mye sirkulerte videoen. Foto: Fra videoen Vis mer Ralf Lofstad Publisert søndag 26. mai 2024 - 07:52 Derfor er det krig Klikk for å se de viktigste hendelsene i krigen


Truer med mytteri på Gaza
Krigen mellom Hamas og Israel

Truer med mytteri på Gaza

Hvis Israels regjering trekker styrkene ut.

TRUER: Den maskerte soldaten truer med ordrenekt i den mye sirkulerte videoen. Foto: Fra videoen
Vis mer


Publisert


Kort fortalt

  • En israelsk soldat truer med mytteri hvis regjeringen trekker styrkene ut av Gaza, og videoen har spredt seg på sosiale medier.
  • IDF etterforsker saken, og det er utbredt misnøye mot regjeringen for ikke å ha frigjort gisler tatt av Hamas.
  • Videoen er delt av statsminister Benjamin Netanyahus sønn.

Det israelske forsvaret (IDF) har åpnet etterforskning etter at en video med det som skal være en israelsk soldat på Gaza, har spredt seg i sosiale medier. Soldaten truer med mytteri dersom regjeringen gir opp målet om «fullstendig seier» i krigen mot Hamas, melder Times of Israel.

– Atferden i videoen er et alvorlig brudd med IDFs ordrer og IDFs verdier, og leder til mistanke om kriminelle overtramp, uttaler forsvaret.

Generalløytnant og stabssjef Herzi Halevi har også beordret kommanderende offiserer til straks å snakke med sine underordnede om videoen, «gitt hendelsens alvorlighet».

Delt av Netanyahus sønn

Videoen ble først publisert på X av ytre-høyre-journalisten Yinon Magal, og deretter delt av blant andre statsminister Benjamin Netanyahus sønn, podkastvert og aktivist Yair Netanyahu. I videoen sier den maskerte soldaten, stående i en rasert bygning:

Støttegruppa for de israelske gislene som ble tatt til fange av Hamas i fjor, publiserte en video av fem kvinnelige gisler på sine plattformer onsdag 22. mai.
Vis mer

«Statsminister Benjamin Netanyahu, denne videoen er til deg. Vi reservesoldater har ikke til hensikt å overrekke nøklene til noen palestinsk myndighet. Vi akter ikke å gi nøklene til Gaza til noen enhet – Hamas, Fatah eller noen annen arabisk enhet. Reservesoldater står bak deg, og vi ønsker å vinne.»

Soldaten sier han vil trosse forsvarsminister Yoav Gallant dersom han beordrer tilbaketrekning, og at soldatene utelukkende vil adlyde Netanyahu.

Misnøye

Det er utbredt misnøye mot den israelske regjeringen fordi de har mislyktes i å få frigjort over 100 av de rundt 240 gislene som ble tatt med til Gaza under Hamas’ terrorangrep mot Israel 7. oktober i fjor. Einav Zangauker, hvis sønn Matan er et av gislene, sier til Haaretz:

MENER SEG SVIKTET: Einav Zangauker mener regjeringen har sviktet sønnen Matan, som sitter som gissel på Gaza. Foto: Ahmad Gharabli / AFP / NTB

MENER SEG SVIKTET: Einav Zangauker mener regjeringen har sviktet sønnen Matan, som sitter som gissel på Gaza. Foto: Ahmad Gharabli / AFP / NTB
Vis mer

– Mens statsministerens sønn etterlyser mytteri i IDF, holdes sønnen min som gissel på Gaza.

Zangauker henvender seg så direkte til sønnen:

– Når du kommer tilbake fra Gaza, skal jeg fortelle deg at regjeringen sviktet deg, oss.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *