Truer motstandere:- Episk maktmisbruk

Donald Trump Truer motstandere:- Episk maktmisbruk Den straffedømte ekspresidenten Donald Trump truer med å fengsle politiske motstandere om han skulle bli gjenvalgt som president. SINT: Tidligere president, Donald Trump, har vært rasende etter at han ble funnet skyldig i hysjpengesaken. Nå truer han motstandere med hevn. Foto: Mark Peterson/Pool Photo via AP Vis mer Vegard


Truer motstandere:- Episk maktmisbruk
Donald Trump

Truer motstandere:
– Episk maktmisbruk

Den straffedømte ekspresidenten Donald Trump truer med å fengsle politiske motstandere om han skulle bli gjenvalgt som president.

SINT: Tidligere president, Donald Trump, har vært rasende etter at han ble funnet skyldig i hysjpengesaken. Nå truer han motstandere med hevn. Foto: Mark Peterson/Pool Photo via AP
Vis mer


Publisert


NEW YORK (Dagbladet): I et kaotisk intervju med den svært Trump-vennlige TV-kanalen Newsmax, foreslår ekspresidenten at hans politiske fiender bør fengsles.

I forrige uke ble Trump selv funnet skyldig på 34 tiltalepunkter i hysjpengesaken.

Juryen konkluderte med at han hadde forfalsket forretningsdokumenter for å dekke over en hysjpengeutbetaling til pornoskuespilleren Stormy Daniels før valget i 2016. 11. juli kommer etter planen straffeutmålingen mot den første straffedømte ekspresidenten i USAs historie.

Stemningen er turbulent etter Donald Trumps pressekonferanse fredag ettermiddag. Reporter Vegard Kvaale
Vis mer

Angriper Biden

Selv hevder Trump, som også er tiltalt i tre andre straffesaker, at det hele er en politisk heksejakt ledet av hans politiske motstander, president Joe Biden.

Gang på gang angriper han Biden for angivelig å politisere det amerikanske rettsapparatet. Imidlertid ser ikke Trump ut til å ha noen motforestillinger mot å gjøre akkurat det samme selv.

– Det skaper en fryktelig presedens i landet vårt. Betyr det at den neste presidenten vil gjøre det mot dem? Det er virkelig spørsmålet, hevdet Trump i intervjuet med Newsmax da han ble spurt om dommen mot ham vil hjelpe ham politisk.

Deretter gjentok han løgnen fra et intervju med Fox News i helgen hvor han hevder at han ikke hadde sagt at «lock her up» om Hillary Clinton under presidentvalgkampen i 2016. Det finnes imidlertid uttallige videoer fra den gangen av at både Trump og tilhengerne hans, som sier at hans daværende politiske motstander burde fengsles.

– Fryktelig

Nå skryter i stedet Trump av at han ikke ba justisdepartementet om å straffeforfølge Clinton etter at han ble valgt, men at han kan opptre annerledes etter årets valg.

– Ville det ikke være fryktelig å kaste presidentens kone og tidligere utenriksminister i fengsel? Ville ikke det være en fryktelig ting? Men de vil gjøre det. Så det er fryktelig, fryktelig den veien de fører oss, og det er veldig mulig det kommer til å skje med dem, sa Trump og la til:

– Det ville være veldig lett å gjøre, men jeg synes det ville sette en veldig fryktelig presedens for landet vårt.

Trump har gjort hevn til et sentralt tema for valgkampen sin. Han har også gjentatte ganger tatt til orde for å straffeforfølge Biden.

Den republikanske politikeren Andrew Giuliani kommer med klar tale i etterkant av Donald Trump sin pressekonferanse fredag ettermiddag. Reporter: Vegard Kvaale
Vis mer

– Jeg vil utnevne en spesialetterforsker til å gå etter den mest korrupte presidenten i Amerikas historie, Joe Biden, og gå etter forbryterfamilien Biden, sa Trump til pressen i fjor etter at han selv var blitt tiltalt for å ta med seg statshemmeligheter hjem fra Det hvite hus, skriver NBC News.

Flere rådgivere og venner av Trump har fortalt Washington Post at ekspresidenten privat sier at han også ønsker å bruke justisdepartementet til å etterforske tidligere medarbeidere og allierte, som nå er kritiske til ham.

– Dette er bare det siste beviset på at han vil gjøre hva som helst for å komme tilbake til makta, beholde sin egen frihet og søke hevn mot alle som er mot ham, sier Bidens talsperson, James Singer, om uttalelsene fra Trump til Newsmax.

– Episk maktmisbruk

– Dersom Trump beordrer straffeforfølgelse av motstanderne sine, vil det være en episk maktmisbruk. Det vil sende oss tilbake til ei tid før Watergate da presidenter brukte FBI og skattemyndighetene til å gå etter antatte fiender og partipolitiske motstandere, sier president Michael Waldman ved Brennan Center for Justice, som er en del av NYU Law School, til New York Times.

I teorien har presidenter stor makt til å be sine justisministere etterforske personer, men en slik utvikling vil ifølge ekspertene være svært skadelig for uavhengigheten til rettsapparatet.

– For at Donald Trump skal være i stand til å misbruke makt på denne måten, vil det kreve at påtalemyndigheten samarbeider, og at FBI og andre gir fra seg uavhengigheten sin, og at storjuryer og dommere går med på det, sier Waldman og legger til:

Etter torsdagens dom inviterer Donald Trump til pressekonferanse. Dagbladets utenrikskorrespondent Vegard Kvaale kommer med klar tale om Trumps intensjoner for pressekonferansen.
Vis mer

– Men vi burde ikke være avhengige av ryggraden og profesjonaliteten til enkeltpersoner. I moderne tid vil det være helt ukjent territorium om en president beordrer en straffeforfølgelse.

– Uhyggelig

Jusprofessor ved Duke University, Neil S. Siegel, påpeker overfor avisa at Trump ikke selv blir utsatt for politisk straffeforfølgelse.

– Han blir straffeforfulgt i flere føderale og delstats-domstoler på en måte som er uten sidestykke på grunn av hans egen oppførsel da han var president og presidentkandidat. Oppførselen var tilstrekkelig uhyggelig til at den truet den grunnleggende stabiliteten til det amerikanske demokratiet og rettssikkerheten, sier Siegel.

Jusprofessor ved George Mason University, Ilya Somin, mener dessuten trusselen fra Trump vil være mer alvorlig i en ny presidentperiode.

– I hans første periode var det mange folk som jobbet for ham, som ikke var villige til å følge hans verste impulser. I en ny presidentperiode vil det være folk som er mer villige til dette, hevder Somin overfor New York Times.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *