Tusentalls har meldt seg

Krigen i Ukraina: Tusentalls har meldt seg På under en måned har over 4500 ukrainske fanger meldt seg til å kjempe mot Putins soldater, i bytte mot å sone fengselsstraff. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under pressekonferanse i regjeringens representasjonsbolig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Ingunn Dorholt Publisert søndag 02. juni 2024 -


Tusentalls har meldt seg
Krigen i Ukraina:

Tusentalls har meldt seg

På under en måned har over 4500 ukrainske fanger meldt seg til å kjempe mot Putins soldater, i bytte mot å sone fengselsstraff.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under pressekonferanse i regjeringens representasjonsbolig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Vis mer


Publisert


8. mai stemte Ukrainas nasjonalforsamling for en ny lov som åpnet for at enkelte grupper av straffedømte slipper å sone, dersom de lar seg verve til å kjempe i krigen mot Russland.

Under en måned etter at loven ble innført har over 4560 fanger meldt seg, skriver Reuters.

– Først og fremst så vil jeg hjelpe landet mitt, og jeg ønsker at samfunnet skal forstå at mennesker har evnen til å rehabiliteres, sier 23 år gamle Vitallij Jatsenko til Reuters.

– Mamma er hysterisk

Tilbudet gjelder kun for dem som har under tre år igjen å sone, men de binder seg til å kjempe til krigen er slutt. Etter dette vil de få en betinget frigivelse, skriver Reuters.

Tilbudet gjelder ikke for innsatte som er dømt for drap på to eller flere personer. Det gjelder heller ikke for innsatte som er dømt for seksuelle overgrep, drap ved fyllekjøring, alvorlig korrupsjon eller forræderi.

Tilbudet gjelder heller ikke høytstående tjenestemenn eller politikere som soner dommer, ifølge lederen for Zelenskijs parti Folkets tjenere, Olena Sjuljak.

Mykola Rybalka er også en av dem som har meldt seg til militærtjeneste.

– Mamma er hysterisk. Jeg har sittet inne i fem år. Jeg har ett år igjen, og nå skal jeg ut i krigen, sier han til Reuters.

Kritiserte Russland

Ukrainas justisminister, Denys Maliuska, har uttalt at de forventer at et sted mellom 10 000 og 20 000 fanger kommer til å melde seg. 782 av de over 4500 har allerede begynt militærtjeneste, ifølge Reuters.

Ukrainske myndigheter har tidligere kritisert Russland for å innvilge amnesti til domfelte som sendes til fronten i Ukraina.

REKRUTTERER FANGER: Oligarken Jevgenij Prigozjin holdt en rekrutteringstale for «Wagnergruppen» i et russisk fengsel onsdag 14. september.
Video: Twitter
Vis mer

Leiesoldatgruppa Wagner, som er finansiert av den russiske staten, var tidlig ute med dette tilbudet til straffedømte og har rekruttert titusenvis av russiske fanger til deltakelse i krigen i Ukraina.

Mange av disse var imidlertid dømt for svært alvorlige lovbrudd, inkludert drap, og sonet lange straffer. De innsatte her fikk også full løslatelse dersom de overlevde seks måneder ved fronten.

Den uavhengige, russiske nettavisa Vjorstka har i en stor gjennomgang funnet ut at minst 107 personer har blitt drept av personer som har vendt hjem fra tjeneste for Russland i Ukraina.

Det uavhengige, russiske gravenettverket Mediazona har sammen med BBC Russian utarbeidet og kartlagt navn på russere som har dødd under krigen i Ukraina. Deres oversikt røper at tidligere fengselsinnsatte også er kraftig overrepresentert i Putins dødstall.

I ettertid har også Russlands forsvarsdepartement begynt å rekruttere soldater fra fengslene.


Krigen i Ukraina


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *