Unio dobler streikeuttaket: – Beregne god tid gjennom grensekontrollen

Unio dobler streikeuttaket: – Beregne god tid gjennom grensekontrollen Ventetiden i passkontrollen på lufthavnene i Oslo, Bergen og Stavanger kan øke. MARKERING: Streikende statsansatte foran Stortinget 29. mai. Foto: Espen Moe Breivik Sven Arne Buggeland Vilde Elgaaen NTB Publisert: For mindre enn 20 minutter siden Oppdatert nå nettopp Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook


Unio dobler streikeuttaket: – Beregne god tid gjennom grensekontrollen

Unio dobler streikeuttaket: – Beregne god tid gjennom grensekontrollen

Ventetiden i passkontrollen på lufthavnene i Oslo, Bergen og Stavanger kan øke.

Publisert:

Søndag kveld ble det tvungen lønnsnemnd for Akademikerne, mens UnioUnioEn hovedorganisasjon for universitets- og høyskoleutdannede, som representerer flere norske fagforbund mer enn dobler uttaketuttaketAntall arbeidstakere som tas ut i streik. i sin del av streiken mandag morgen – ytterligere 1736 medlemmer legger ned arbeidet. Til sammen vil 3300 ansatte være i streik.

– For første gang tar vi ut medlemmer på Gardermoen, opplyser streikeleder i Unio Ørjan Hjortland i en pressemelding.

Avinor råder reisende til bestemmelsessteder utenfor Schengen – som Storbritannia, Dubai, Tyrkia og USA – til å komme tidlig til flyplassen.

– Beregne god tid gjennom grensekontrollen, skriver Avinor.

Øst politidistrikt opplyser at reisende ved Oslo Lufthavn må regne med at det vil være betydelig kø i grensekontrollen, både ved ankomst og avgang.

– Vi oppfordrer alle som skal reise ut av Schengen, til å møte i god tid. Vi forventer kø opp til to, tre timer, skriver politiet.

Kommunikasjonssjef Monica Iren Fasting i Avinor sier det vil bli lengst køer i perioder det er flere flygninger utenfor Schengen i samme tidsrom.

– Av den totale trafikken er det vel en rundt 10–15 prosent som skal reise utenfor Schengen, det er dem som skal inn eller ut av passkontrollen som blir berørt. Resten av de reisende vil ikke merke noe til dette, sier hun.

VENTER KØ: Passkontrollen på Gardermoen.

Økt ventetid vil også merkes på Sola og Flesland. Det vil i tillegg være begrensede muligheter til å få utstedt nødpass.

Opptrappingen av streiken vil også få konsekvenser for pass- og id-kortkunder i Vest politidistrikt.

Politidistriktet opplyser at kapasiteten på pass- og id-kortkontoret i Fyllingsdalen blir redusert med rundt 70 prosent – og at timeavtaler vil bli kansellert i tilsvarende omfang.

Slik så det ut i avgangshallen rett før klokken 08.

Høyere utdanning

Opptrappingen av streiken vil blant annet ramme polititjenester og universiteter og høyskoler over hele landet.

– På universiteter og høyskoler vil det spesielt gå ut over sykepleier- og lærerutdanningene. Vi beklager at dette rammer studentene, sier Hjortland.

De største uttakene er på Høgskolen i Østfold og på NTNU.

NTNU skriver på sine nettsider at streikeuttaket kan bety avlyst undervisning, og avlyste/utsatte eksamener.

Også Nasjonalbiblioteket rammes av streik.

STREIK: Streikevakter utenfor universitetet OsloMet.

Riksmegler Mats Ruland sier til TV2 søndag at partene gir uttrykk for at det ennå ikke er grunnlag for samtaler om alternativer til streik.

– Det er helt fastlåst, sier Ruland etter en uke med streik.

Akademikerne og Unio gikk ut i streik i statsoppgjøret 24. mai. De krever å få beholde egen hovedtariffavtalehovedtariffavtaleEn avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstakernes representanter som regulerer lønns- og arbeidsvilkår. i staten.

TV-meteorologer i streik

Opptrappingen av streiken fører også til at åtte Unio-medlemmer hos Meteorologisk institutt i Oslo og Bergen tas ut i streik mandag. Blant disse er fem TV-meteorologer.

– De mest synlige konsekvensene er at vi blir mindre til stede på TV og i radio, sier værvarslingsdirektør Bård Fjukstad i Meteorologisk institutt.

Hos Riksantikvaren tas nesten 50 medlemmer ut i streik, noe som kan påvirke byggeprosjekter, og undersøkelser og svar som kan være viktig for innbyggerne.

Skadedyrkontroll rammes

23 ansatte ved Folkehelseinstituttet (FHI) er tatt ut i streik i forbindelse med mandagens opptrapping. Skadedyrkontrollen og kommunikasjonsavdelingen rammes.

Det skriver FHI i en pressemelding mandag.

– Dette innebærer blant annet at rådgivningstelefonen ikke betjenes under streiken, samt at henvendelser og innsendte prøver ikke vil bli vurdert så lenge streiken pågår, skriver de.

De skriver også at flere av instituttets kommunikasjonsrådgivere er tatt ut i streik, noe som innebærer redusert bistand til media så lenge streiken pågår. På FHIs nettsider er en liste over datoer med sterkt redusert kapasitet.

Les også

Streik rammer slakterier: – Det kommer veldig fort til å bli tomt for fersk kylling i butikk


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *