Unio og Akademikerne trapper opp streiken i staten

Lønnsoppgjøret 2024 Unio og Akademikerne trapper opp streiken i staten Unio tar ut dobbelt så mange medlemmer som tidligere fra mandag. Det rammer grensekontroller og passkontorer. Unio-leder Ragnhild Lied under streikemarkeringen til Unio og Akademikerne foran Stortinget i Oslo tirsdag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Malene Emilie Rustad Marianne Stensland David Bach Publisert: For


Unio og Akademikerne trapper opp streiken i staten

Unio og Akademikerne trapper opp streiken i staten

Unio tar ut dobbelt så mange medlemmer som tidligere fra mandag. Det rammer grensekontroller og passkontorer.

Publisert:

Det nye uttaket rammer spesielt grensekontrollen på Gardermoen og Flesland, passkontorer i Bergen og Trøndelag, Meteorologisk institutt, Nasjonalbiblioteket og lærer– og sykepleierutdanningene.

Totalt streiker nå 1600 Unio-medlemmer. Fra mandag morgen skal streiken trappes kraftig opp. Da tas ytterligere 1736 medlemmer ut i streik. Til sammen vil dermed over 3300 Unio-medlemmer være i streik.

– Med dette omfattende uttaket understreker vi hvor alvorlig situasjonen er, sier Ørjan Hjortland, som leder Unios streikekomité og er nestleder i Politiets Fellesforbund.

Les også

Kommentar fra Torbjørn Røe Isaksen: Kan bli komplett kaos

Opptrappingen vil kunne ramme polititjenester og universiteter og høyskoler over hele landet.

Unio er Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning og har rundt 400.000 medlemmer.

Køer og forsinkelser

Flest ansatte tas ut i streik i Sør-Vest politidistrikt, Vest politidistrikt, Sør-Øst politidistrikt og Oslo politidistrikt. Også Kripos og Politihøyskolen vil merke det, skriver Unio i en pressemelding.

– For første gang tar vi ut medlemmer på Gardermoen. Det vil føre til lavere bemanning på grensekontrollen. Det vil også påvirke passkontoret på Gardermoen. Det kan føre til køer og forsinkelser, blant annet med utstedelse av nødpass, sier Hjortland.

Mandag tas også nærmere 50 medlemmer ved Riksantikvaren, noe som kan påvirke byggeprosjekter, og undersøkelser og svar som kan være viktig for innbyggerne. Også åtte medlemmer på Meteorologisk institutt i Oslo og Bergen tas ut i streik.

Akademikerne trapper også opp

Fra og med mandag vil også Akademikerne ta ut ytterligere 378 medlemmer i streik. Det opplyser fagforeningen til E24.

221 av de nye som tas ut jobber i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som er Norges ekspertorgan for informasjons- og objektsikkerhet.

Da vil det samlede streikeuttaket til Akademikerne være på over 2250 medlemmer.

– Vi streiker ikke med lett hjerte, vi vet at det får konsekvenser, men vi trapper opp streiken for å få staten til å forstå alvoret, sier leder i Akademikerne stat Kari Tønnessen Nordli i en pressemelding.

Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat.

Allerede rammet

Politiets passkontor, universiteter og høyskoler er allerede rammet av streiken.

Også kapasiteten til å etterforske straffesaker ved Oslo politidistrikt er berørt. Det samme er tilfelle hos Mattilsynet og på grensekontrollen ved Oslo havn.

Utbetalinger av strømstøtte vil kunne påvirkes av at ansatte ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er tatt ut, og flere streikende innenfor universiteter og høyskoler vil få konsekvenser for avvikling av eksamen.

Finansdepartementet, Landbruk- og matdepartementet og Samferdselsdepartementet er rammet av Akademikernes uttak. Det kan blant annet føre til forsinkelser med regjeringens lovarbeid, budsjettarbeid og arbeid med stortingsmeldinger.

Les også

Dette betyr streiken for deg

Vil beholde avtale

Fredag varslet Akademikerne Stat og Unio Stat at de gikk ut i streik, etter at meglingen mellom partene ikke hadde ført frem.

Mandag denne uken ble streiken kraftig trappet opp. Totalt var da 3.529 medlemmer i streik.

Det store stridsområdet har vært om hvorvidt det skal være én felles eller to ulike hovedtariffavtaler i staten. I tillegg har økt kjøpekraft vært et klart krav i lønnsforhandlingene.

Akademikerne og Unio har ønsket å fortsette med to avtaler. Både staten og de to andre fagforeningene LO og YS ønsker seg en likelydende avtale for alle.

– Det de i hovedsak er uenige om nå er forskjellen i lønnssystemene, og hvordan de skal se ut, sa Fafo-forsker Kristin Alsos til E24 forrige fredag.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *