Unio-streiken: Bryter inn med tvungen lønnsnemnd

Lønnsoppgjøret 2024 Unio-streiken: Bryter inn med tvungen lønnsnemnd Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) sier grensekontrollen ville bli betydelig svekket dersom streiken fortsatte. David Bach NTB Publisert: For mindre enn 2 timer siden Oppdatert for mindre enn 10 minutter siden Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del på Facebook Del med e-post Del med


Unio-streiken: Bryter inn med tvungen lønnsnemnd

Unio-streiken: Bryter inn med tvungen lønnsnemnd

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) sier grensekontrollen ville bli betydelig svekket dersom streiken fortsatte.

Publisert:

Arbeidsminister Tonje Brenna bryter inn med tvungen lønnsnemndtvungen lønnsnemndTvungen lønnsnemnd er når regjeringen griper inn i en streik eller lockout, hvis arbeidskonflikten kan føre til fare for liv, helse eller sikkerhet eller medføre andre alvorlige samfunnskonsekvenser. i Unio-streiken.

– Nå er de samfunnsmessige konsekvensene er så store at jeg ikke har noe annet valg enn å bryte inn med tvungen lønnsnemnd, sier Brenna under en pressekonferanse onsdag morgen.

Hun begrunner sin inngripen blant annet med at medlemmer ved helikopterberedskapen i politiet var tatt ut i streik onsdag. Også grensekontrollen ved Flesland ble utslagsgivende.

– Blant annet er det i Vest politidistrikt kun én ansatt ved grensekontrollen som ikke er tatt ut i streik. Dette innebærer at luftgrensa på Flesland enten stenges eller blir ubetjent.

– Det fører til at landets evne til grensekontroll er betydelig svekket. Dette innebærer en økt risiko for at kriminelle og andre trusselaktører kan komme inn i Norge via luft eller sjø. I dagens sikkerhetspolitiske situasjon med et skjerpet trusselbilde er det nødvendig med kontroll på våre grenser, sier Brenna.

Leder Guro Lind i Unio stat skriver i en pressemelding at hun er skuffet.

– Vi er skuffet over at regjeringen ikke har vist noen vilje til å komme oss i møte. Hele prosessen fra vi begynte lønnsforhandlingene, gjennom streiken og til nå, har vært preget av at regjeringen ikke har ønsket noe annet enn å presse oss på plass, sier Lind.

3.500 medlemmer var i streik

Unio varslet mandag at streiken skulle trappes opp onsdag. Ytterligere 160 Unio-medlemmer ble tatt ut i streik, blant dem er ansatte i politiet og Meteorologisk institutt.

Dermed ville nesten 3.500 medlemmer av Unio være tatt ut i streik. Streiken ville ramme Sokkeldirektoratet, Meteorologisk institutt og politiet.

– Dette er en opptrapping som tydeliggjør den alvorlige situasjonen. Vi vil ha regjeringen til forhandlingsbordet, sa leder Ørjan Hjortland i Unio stats streikekomité i forbindelse med det nye uttaket.

Les også

Tvungen lønnsnemnd i Akademikerne-streiken

Stanset Akademikerne søndag

Søndag kalte Brenna inn Akademikerne til et møte i departementet på samme måte. Også det endte med tvungen lønnsnemnd.

Akademikerne hadde varslet et streikeuttak på ytterligere 378 medlemmer, der det store flertallet jobber i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Regjeringen mente at NSM dermed ikke vil kunne ivareta kritiske oppgaver ved uønskede hendelser.

Tjenestens hovedoppgave er å bedre Norges evne til å beskytte seg mot spionasje, sabotasje, terror og sammensatte trusler.

Akademikerne og Unio brøt meklingen i statsoppgjøret fordi tilbudet fra staten innebar at de i praksis ville blitt fratatt tariffavtalen Akademikerne fikk mens Erna Solberg (H) var statsminister.

Avtalen overlater til partene i den enkelte virksomhet å fordele lønnsmidlene slik de blir enige om. Unio sluttet seg til avtalen i 2022.

Staten som arbeidsgiver ønsker å gå tilbake til ordningen fra før 2016, da det var én hovedtariffavtale for alle organiserte. LO og YS vil ha en slik ordning.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *