Urolig for «vill flørt»

Russland, Kina og Nord-Korea: Urolig for «vill flørt» Kim og Putins stadig tettere forhold skal ha forårsaket et autoritært trekantdrama mellom Kina, Russland og Nord-Korea, ifølge anerkjent avis. TREKANTDRAMA: Den kinesiske presidenten Xi Jinping skal se på det stadig tettere forholdet mellom Vladimir Putin og Kim Jong-un med uro. Foto: Reuters / NTB Vis mer


Urolig for «vill flørt»
Russland, Kina og Nord-Korea:

Urolig for «vill flørt»

Kim og Putins stadig tettere forhold skal ha forårsaket et autoritært trekantdrama mellom Kina, Russland og Nord-Korea, ifølge anerkjent avis.

TREKANTDRAMA: Den kinesiske presidenten Xi Jinping skal se på det stadig tettere forholdet mellom Vladimir Putin og Kim Jong-un med uro. Foto: Reuters / NTB
Vis mer


Publisert


Kinas president Xi Jinping skal være stadig mer urolig over at forholdet mellom Russlands president Vladimir Putin og Nord-Koreas leder Kim Jong-un tilsynelatende bare blir tettere og tettere.

Det får den anerkjente avisa Wall Street Journal opplyst av flere ikke-navngitte kilder i det internasjonale diplomatiet og andre høytstående tjenestepersoner.

Selv om hovedpersonene er noen av verdens mektigste statsledere, skildrer avisa i praksis et trekantdrama og et forhold hvor den ene, Kina, har tatt den andre, Nord-Korea, for gitt, og dermed åpnet døra på gløtt for en beiler – Russland.

PROPAGANDA: Nord-Korea har gitt ut en sang der de omtaler lederen deres, Kim Jong-Un, som en «vennlig far» og en «stor leder». Dette kan være propaganda for å styrke hans posisjon skriver Reuters. Video: AP.
Vis mer

Uro før besøk

Dramaet i kulissene skal ha kulminert i forkant av Putins besøk til Kina denne uka, Putins første utenlandsbesøk etter formelt å ha blitt innsatt som russisk president for en femte periode tidligere denne måneden.

I dagene forut for besøket skal det ha blitt spekulert på om Putin også ville legge et besøk til Nord-Koreas hovedstad Pyongyang på vei hjem.

Xis kilde til uro skal være todelt, ifølge Wall Street Journal.

MØTTES: Russlands president, Vladimir Putin, og den nordkoreanske lederen, Kim Jong-un, møtes onsdag på romstasjonen Kosmodrom Vostotsjnyj. Video: AP
Vis mer

For det første …

… skal Kinas president være bekymret for at det stadig tettere forholdet mellom Russland og Nord-Korea kan redusere Kinas innflytelse over Nord-Korea.

– Kina ønsker et Nord-Korea som utgjør en latent trussel i Nordøst-Asia, samtidig som de vedlikeholder status quo, sier den tidligere amerikanske etterretningsoffiseren Dennis Wilder, nå forsker ved Georgetown universitet i USA, til Wall Street Journal.

Det ser imidlertid ikke ut til at Nord-Korea ønsker å bevare status quo.

Etter at Kim Jong-un kom til makta i 2011, har antall nordkoreanske rakett- og satelittoppskytninger økt kraftig. Det samme har ambisjonene om å forbedre landets atomvåpenprogram, men så langt kan det se ut til at Kina har klart å tøyle disse forsøkene.

PUTIN: Under en tale 21. februar kalte USAs president Joe Biden Russlands president Vladimir Putin for en «gal drittsekk». Dette svarer Putin. Reporter: Edward Stenlund. Video: AP / Reuters
Vis mer

For det andre …

… skal ikke Kina ønske å etterlate et inntrykk i Vesten om at de sammen med Russland og Nord-Korea utgjør én autoritær akse.

Kinesiske myndigheter skal angivelig frykte at det kan etterlate Kina i en mer isolert diplomatisk posisjon.

– Kinas mål er å unngå å bli bundet til masta av to uforutsigbare partnere, sier Yun Sun, direktør for Kina-programmet ved Stimson Center, en amerikansk tenketank, til Wall Street Journal.

Xi Jinping skal derfor ha vært lettet da Putin reiste hjem til Russland uten å legge et besøk til Pyongyang, ifølge avisa.

Men russiske myndigheter har denne uka gjort det klart at et besøk til Nord-Korea og Kim Jong-un står på trappene, og reisen nå er under planlegging.

Det vil i så fall være Putins første besøk til Nord-Korea siden 2000.

Kinas president Xi Jinping var på besøk i USA og traff president Joe Biden 15. november, men den store snakkisen i etterkant av besøket har vært utenriksminister Antony Blinken. Video: AP. Reporter: Christina H. Korneliussen
Vis mer

«Vill flørt»

Både Russland og Nord-Korea er avhengig av fortsatt samarbeid med Kina. For Nord-Koreas del er avhengighetsforholdet tilnærmet totalt, og det er derfor i Kim Jong-uns interesse å ha flere hester å spille på.

Putin på sin side har først og fremst kortsiktige interesser av et tettere forhold til Nord-Korea: Russland har det siste året nemlig vært avhengig av nordkoreansk artilleriammunisjon på slagmarken i Ukraina.

I retur er det antatt at Nord-Korea ønsker teknologisk og materiell støtte til sitt atomprogram, men det er foreløpig høyst usikkert om Russland skal være villige til å gå til dette skrittet.

– Nord-Korea er ikke langsiktig prioritet for Putin. Nord-Korea har bare en vill flørt med Russland, sier John Everard, Storbritannias tidligere ambassadør til Nord-Korea og Belarus, til Wall Street Journal.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *