Ut mot Norge: – Farlig

Israelsk UD til Dagbladet: Ut mot Norge: - Farlig Regjeringens beslutning om å anerkjenne Palestina vil fundamentalt endre Norges rolle i regionen, advarer Israels utenriksdepartement til Dagbladet. Norge anerkjenner Palestina som en egen stat 28. mai, bekrefter regjeringen. Israel henter hjem diplomater fra Norge og Irland etter beslutningen. Video: Regjeringen Vis mer Ingunn Dorholt Publisert


Ut mot Norge: – Farlig
Israelsk UD til Dagbladet:

Ut mot Norge: – Farlig

Regjeringens beslutning om å anerkjenne Palestina vil fundamentalt endre Norges rolle i regionen, advarer Israels utenriksdepartement til Dagbladet.

Norge anerkjenner Palestina som en egen stat 28. mai, bekrefter regjeringen. Israel henter hjem diplomater fra Norge og Irland etter beslutningen. Video: Regjeringen
Vis mer

Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

  • Israels utenriksdepartement advarer om at Norges anerkjennelse av Palestina vil skade Norges rolle i regionen og påvirke forholdet mellom landene.
  • Israel vurderer tiltak mot Norge. Disse vil fundamentalt endre Norges rolle i regionen, advarer de.
  • Israelske ambassadører er kalt hjem for konsultasjoner.

– Den nåværende posisjonen til det norske regjeringen er, for å si det mildt, kontraproduktiv. Den er også farlig for den regionale stabiliteten og for enhver utsikt til fredsforhandlinger i framtida.

Det sier Alex Gandler, fungerende talsperson i israelsk UD, til Dagbladet.

Han snakker om Norges beslutning om å anerkjenne Palestina som stat.

Israelsk UD advarte torsdag om at Israels bånd til Norge, så vel som Irland og Spania, vil rammes av «alvorlige konsekvenser», uten å utdype hva dette kan innebære.

– Mistet troen på norsk lederskap

I etterkant av Norges kunngjøring onsdag, skrev den israelske avisa Ynet at israelsk UD vurderer en rekke andre tiltak mot Norge. Dette skal, ifølge avisa, inkludere:

  • Muligheten for å holde Israels ambassadør til Norge hjemme i Israel over lengre tid, og også muligheten for å stenge Israels ambassade i Oslo.
  • Vanskeliggjøre visumprosesser for norske diplomater som skal jobbe på, eller besøke Vestbredden.
  • Avslå anmodninger fra norske diplomater og politikere om å besøke Israel, og også kansellere allerede planlagte besøk.

UD har ikke besvart Dagbladets spørsmål omkring disse påstandene.

Israelsk UD svarer heller ikke konkret på disse påstandene, men sier følgende:

– Vi vurderer for øyeblikket hvilke steg staten Israel vil ta etter den ensidige beslutningen fra den norske regjeringen om å anerkjenne en «palestinsk stat».

– De stegene som vurderes, vil fundamentalt endre Norges rolle i regionale anliggender.


VUDERER STEG MOT NORGE: Det israelske utenriksdepartementet sier de har mistet troen på Norge som en lederrolle i forhandlingene mellom Israel og Palestina og at de nå vurderer tiltak mot Norge. Statsminister Benjamin Netanyahu og utenriksminister Israel Katz avbildet ved en tidligere anledning. Foto: Abir Sultan/ POOL / AFP / NTB
Vis mer

Den israelske ambassadøren til Norge, Avi Nir-Feldklein, er kalt hjem inntil videre. Det samme gjelder den israelske ambassadøren i Madrid og i Dublin.

Ifølge Gandler har Israel og det israelske folket mistet troen på det norske lederskapet i Israel-Palestina konflikten, og dette er også grunnen til at ambassadøren er kalt hjem for konsultasjoner, skriver han.

– Dessverre så har Norges beslutning vedrørende en anerkjennelse, samt annen politikk og uttalelser, hatt en motsatt effekt enn det Norge har jobbet for gjennom mange år som en fredsforhandler.

Utenriksminister Espen Barth Eide sier til Dagbladet at Norge, sammen med en rekke sentrale land, nå arbeider med å se på hvilke steg som kan tas for å få i gang en prosess fram mot en tostatsløsning.

– Anerkjennelsen av Palestina er en del av denne prosessen. Møtene jeg ledet i Brussel sammen med EUs utenrikssjef og Saudi-Arabias utenriksminister på søndag, bekrefter at det er sterk internasjonal støtte til tostatsløsningen. Israel var invitert til det internasjonale partnermøtet 26.mai, skriver han i en e-post og legger til:

– Disse møtene viste at det er en bred erkjennelse internasjonalt om at det ikke kan bli fred i Midtøsten uten en palestinsk stat, og at dette ikke bare er avgjørende for sikkerheten til både Israel og Palestina, men også for den videre utviklingen i hele Midtøsten. Vi ønsker et fortsatt godt samarbeid med Israel, og et godt forhold til det israelske folket.

Kalt inn på teppet

Fredag ble det kjent at Israel vil kutte forbindelsen mellom Spanias konsulat i Øst-Jerusalem og palestinske myndigheter. Det kunngjorde utenriksminister Israel Katz på X/Twitter.

Det spanske konsulatet vil også nektes å tilby tjenester til palestinere fra Vestbredden.

Onsdag sa Spanias statsminister Pedro Sánchez at han mener Israels statsminister Benjamin Netanyahu setter tostatsløsningen i fare med sin «smerte og ødeleggelse»-politikk på Gazastripen.

Torsdag i forrige uke ble også ambassadørene kalt inn på teppet av Israels utenriksminister, Israel Katz. Blant disse var dermed Norges ambassadør til Irsael, Per Egil Selvaag.

Under møtet ble det vist en video der væpnede palestinere tar til fange fem kvinnelige israelske soldater under Hamas-angrepet på Israel 7. oktober.

– De bestemte seg for å gi en gullmedalje til morderne og voldtektsmennene i Hamas. Vi vil vise dem hvilken forvridd avgjørelse regjeringene deres har tatt, sa Katz i en uttalelse i forkant av møtet.

Pressetalsperson i UD, Ane Jørem, sa i en uttalelse at Selvaag understreket at dette var det motsatte av å støtte Hamas.

– Han viste til at anerkjennelsen var en støtte til moderate krefter i Israel og Palestina, og til palestinere som støtter tostatsløsningen, Oslo-avtalene, tar avstand fra vold og ønsker en fredelig løsning.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *