Utleieboliger selges – megler spår ekstrem prisvekst

Boligprisene Utleieboliger selges – megler spår ekstrem prisvekst Leieprisene er rekordhøye, men megler tror dette bare er starten på en vill prisgalopp. SELGES: Leiligheten i Fuglehauggata skal legges ut for salg. Foto: Mathias Ogre / E24 Mathias Ogre Publisert: Publisert: For mindre enn 20 minutter siden Kopier lenke Kopier lenke Del på Facebook Del på


Utleieboliger selges – megler spår ekstrem prisvekst

Utleieboliger selges – megler spår ekstrem prisvekst

Leieprisene er rekordhøye, men megler tror dette bare er starten på en vill prisgalopp.

Publisert: Publisert:

Like ved Frognerparken i Oslo ligger en bygård som eiendomsinvestor Jan Aage Sollid-Hansen har eid siden tidlig på 2000-tallet.

Bygården består av 21 leiligheter. Nå har Sollid-Hansen begynt prosessen med å selge unna leilighetene én og én. Til E24 sier han at han har valgt å beholde leilighetene så lenge det har vært penger å tjene.

– Det er det ikke lenger. Jeg har mistet interessen for å drive med det der, sier han.

Sekundærboliger, eller utleieboliger, «forsvinner» nå fra markedet over hele landet.

Leieprisene har allerede steget til rekordhøyt nivå. Men det er neppe nok tror megler, som spår at prisene kan stige så mye som 30 til 40 prosent de nærmeste årene.

For dyrt for utleier

Det blir stadig færre utleieboliger i markedet.

En fersk rapport fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) viser at det «forsvant» 713 sekundærboliger i Oslo i første kvartal. Det er dermed 19 prosent færre sekundærboliger i Oslo sammenlignet med i 2019.

Nasjonalt er det 7.188 færre sekundærboliger nå enn for 4,5 år tidligere, en nedgang på 1,8 prosent.

– Det kommer til å gå til helvete for de som leier, sier Anders Langtind i Privatmegleren.

Han forteller at han har vært med på å selge «sikkert 100 utleieleiligheter» den siste tiden.

Også bygård-eier Sollid-Hansen beskriver leiemarkedet som dårlig. Dermed er det mange av de privat eide utleieboligene som havner på boligmarkedet.

EIENDOMSMEGLER: Anders Langtind i Privatmegleren.

Langtind legger frem følgende regnestykke:

Om man eier en toromsleilighet i Oslo til fem millioner, vil en god leieinntekt i dag ligge på 20.000 kroner. Av denne inntekten må man skatte 20 prosent. I tillegg blir hele boligens verdi regnet som formuesverdi som man nå må skatte av.

Om man har kjøpt leiligheten med 25 prosent egenkapital, vil man ha et lån på 3,75 millioner.

Med dagens boliglånsrente vil lånet alene koste 21.344 kroner i måneden, om man har nedbetalingstid på 30 år. På toppen av dette kommer vedlikeholdsutgifter og andre kostnader på leiligheten, som fellesutgifter og forsikring.

– Du må ha 31.200 kroner i måneden for å gå null, sier Langtind.

– Du taper et sted mellom 120 til 140.000 kroner i året på å leie ut en leilighet til 20.000 kroner.

Derfor tror han leieprisene må opp 30 eller kanskje hele 40 prosent.

– Men om mange må selge sekundærboligene, vil det jo komme flere boliger på markedet?

– Ja, enig. Det er en fordel at mange får eie egen bolig. Men, og det er et stort men: Det er 1,2 millioner mennesker som leier i Norge. Hva de som har leid? Hva skal vi gjøre med de?, sier Langtind.

Han påpeker at boligproduksjonen også er svært lav, og sier deres erfaring er at leieboliger som blir solgt, kjøpes av unge mennesker som har finansiering fra «foreldrebanken».

– Det blir så sosialt urettferdig som du kan tenke deg.

– Vi kaster ut 20 leietagere for å selge leieboligene, og så kommer det 20 unge folk med foreldre som kjøper leilighetene og flytter inn. De 20 vi har kastet på gaten, de har ikke noe sted å bo. Leieprisene stiger og boligmarkedet stiger. Det kommer ikke noe godt ut av det, sier han.

– Aldri vært mindre lønnsomt

Langtind får støtte i NEFs rapport. De konkluderer med at det ikke lenger er incentiver for å leie ut sekundærbolig, samtidig som behovet for utleieboliger øker.

Regjeringen lanserte i desember det de kaller Boligdugnaden, der de ber de som kan om å leie ut boliger, fordi det er et «stort behov for utleieboliger til flyktninger, studenter og andre».

– Det er lite sannsynlig at et slikt tiltak vil oppveie for det faktum at utleie av bolig aldri har vært mindre lønnsomt enn det er i dag, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

LEDER: Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Han mener man må senke skattetrykket om man skal få flere utleieboliger i markedet.

– Dersom myndighetene vil snu den negative trenden må det komme økonomiske incentiver som stimulere flere til å leie ut sekundærbolig. Et steg i riktig retning vil være å likestille sekundærboliger med aksjer, ved å innføre en verdsettelsesrabatt på 20 prosent i grunnlaget for formuesskatten, sier Geving.

Eiendomsmegler Langtind anslår at tusenvis av leiligheter vil legges ut for salg, og at dette vil presse leieprisen kraftig opp.

– Jeg er trygg på at de stiger pluss/minus 30 prosent. Det må de gjøre for å unngå at besitterne skal selge alt sammen, sier han.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *