Vant fram: – Historisk

Misjonærbarna Vant fram: - Historisk Misjonærbarna har fortalt om traumer, mobbing og overgrep i flere tiår. Nå har Misjonssambandet sagt ja til en plan for oppreisning. MINNENE BORTE: Jarle Naustvik (50) er et av flere tusen misjonærbarn som har bodd på internat i utlandet. Han har ingen minner fra årene da han bodde på internat.


Vant fram: – Historisk
Misjonærbarna

Vant fram: – Historisk

Misjonærbarna har fortalt om traumer, mobbing og overgrep i flere tiår. Nå har Misjonssambandet sagt ja til en plan for oppreisning.

MINNENE BORTE: Jarle Naustvik (50) er et av flere tusen misjonærbarn som har bodd på internat i utlandet. Han har ingen minner fra årene da han bodde på internat. Nå håper han at en ny handlingsplan skal gjøre at misjonærbarna får den hjelpen de trenger. Foto: Nina Hansen
MINNENE BORTE: Jarle Naustvik (50) er et av flere tusen misjonærbarn som har bodd på internat i utlandet. Han har ingen minner fra årene da han bodde på internat. Nå håper han at en ny handlingsplan skal gjøre at misjonærbarna får den hjelpen de trenger. Foto: Nina Hansen
Vis mer


Publisert


– Dette er historisk. Vi har kommet fram til en handlingsplan som tar misjonærbarna på alvor. Det er jeg stolt av å ha vært med på, sier Jarle Naustvik (50), styremedlem i «Sendt bort», ei støttegruppe for misjonærbarn.

I dag la støttegruppa og Norsk Luthersk Misjonssamband fram en handlingsplan som skal gi tidligere misjonærbarn et bedre liv.

Det har vært en lang kamp. Siden 1950-tallet har flere tusen norske barn reist med misjonærforeldrene sine til utlandet, slik Dagbladet har skrevet om.

Mange av disse misjonærbarna har opplevd traumer, adskillelser, mobbing eller seksuelle overgrep, ifølge en kartlegging fra 2009.

Kort fortalt

  • Misjonssambandet og støttegruppa «Sendt bort» har blitt enige om en handlingsplan for oppreisning til misjonærbarn som har opplevd traumer, mobbing og overgrep.
  • Planen inkluderer helsehjelp og økonomisk kompensasjon.
  • Flere misjonsselskap vurderer lignende tiltak.

Den viste blant annet at hele 14 prosent av barna som vokste opp på internater i regi av misjonsselskapene, hadde opplevd seksuelle krenkelser.

Åpner for erstatning

Misjonssambandet og Det Norske Misjonsselskap ba om unnskyldning ovenfor misjonærbarna i 2009 og 2023. Men mange misjonærbarn opplevde at ordene ikke ble fulgt opp av handling.

Derfor har støttegruppa Sendt bort, som ble stiftet i desember i fjor, krevd en forpliktende handlingsplan og oppreisning.

Det har de nå fått. Handlingsplanen består blant annet av en ny beklagelse, helsehjelp, og ikke minst muligheten til å søke om økonomisk oppreisning fra Misjonssambandet.

Oppreisningen skal gis etter modell av den statlige rettferdsvederlagsordningen, fra 50 000 kroner til 250 000 kroner.

– Er det nok hvis man har fått livet ødelagt?

– Økonomisk oppreisning kan ikke erstatte det tapet mange har lidd, men for mange vil det ha en viktig symbolsk verdi som understøtter beklagelsen, sier Naustvik.

Han mener at helsehjelp er det viktigste de har fått på plass.

Glemt barndom

– Å få god helsehjelp har vært utfordrende for mange. Å være misjonærbarn er komplekst, både når det gjelder å vokse opp mellom kulturer, og ikke minst omsorgssvikten og traumene som mange har opplevd. Nå får vi et tilrettelagt helsetilbud der misjonærbarn kan få lavterskel hjelp og tilpasset behandlingsløp, sier Naustvik.

I Dagbladet har han selv tidligere fortalt om hvordan han ble etterlatt på internat i Kenya som seks-åring, mens foreldrene misjonerte.

Han har i dag ingen minner av årene på internat, til tross for at han har gått i terapi for å huske. Naustvik har selv ikke tatt stilling til om han vil benytte seg av helsehjelpen.

– Det har jeg ikke hatt tid til å ta stilling til ennå. Det er vanskelig å vite i hvilken grad jeg skal tørre å åpne den døra som har vært lukket til nå. Først må vi uansett lande denne prosessen, sier Naustvik.

Hittil er det bare Misjonssambandet som har forpliktet seg til handlingsplanen, men både NMS, Frikirken, Normisjon og Pinsebevegelsen har ifølge Naustvik sagt ja til å delta i en videre dialog for å etablere tilsvarende ordninger i deres respektive organisasjoner.

Naustvik berømmer Misjonssambandet for å ha vært konstruktive i arbeidet med handlingsplanen.

– Styrker ordningene

Selv er generalsekretær Gunnar Bråthen i Misjonssambandet glad for den nye handlingsplanen:

BLITT ENIGE: Generalsekretær Gunnar Bråthen i Misjonssambandet. Foto: Simon Berg

BLITT ENIGE: Generalsekretær Gunnar Bråthen i Misjonssambandet. Foto: Simon Berg
Vis mer

– Vi er opptatt av å ta vare på misjonærbarna og har hatt ordninger for å følge opp tidligere misjonærbarn siden 2009. Vi er glade for at vi nå har fått på plass prinsipper til en handlingsplan som videreutvikler og styrker disse ordningene ytterligere, så de forhåpentligvis kan bli tilgjengelige og nyttige for enda flere, sier Bråthen i en pressemelding.

Regjeringen er også på saken:

I februar lovet også barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) at regjeringen skulle ta tak i misjonærbarnas sak, i første omgang ved å kartlegge den statlige støtten til internatskolene.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *