Varmeste noensinne

17. mai-været Varmeste noensinne Rekord på rekord slått på nasjonaldagen. HETT I BUNADEN: Bunadskledde deltakere i barnetoget i Oslo må ha hatt en krevende dag, med temperaturer over 24 grader i hovedstaden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer Ralf Lofstad Publisert fredag 17. mai 2024 - 15:52 Sist oppdatert fredag 17. mai 2024 -


Varmeste noensinne
17. mai-været

Varmeste noensinne

Rekord på rekord slått på nasjonaldagen.

HETT I BUNADEN: Bunadskledde deltakere i barnetoget i Oslo må ha hatt en krevende dag, med temperaturer over 24 grader i hovedstaden. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

  • Flere steder i Norge har satt varmerekorder på 17. mai, med Namsos som varmest med 25,7 grader.
  • Molde, Bodø, Ålesund og Stavanger har også opplevd rekordhøye temperaturer.
  • Blindern i Oslo har registrert sin fjerde høyeste 17. mai-temperatur siden 1937.
  • Finværet holder seg over store deler av landet resten av pinsehelga – med unntak av Nord-Norge, hvor snøgrensa etter hvert kryper nedover.

Allerede i går varslet Meteorologisk institutt at flere steder i Norge lå an til å få høyeste målte temperatur på 17. mai noensinne. Det har slått til.

– Det stemmer, vi kan konstatere at rekorder er slått. Jeg har nettopp dobbeltsjekket tallene, og Molde har enda høyere enn først meldt – 24,7 grader. Bodø er godt innenfor rekorden med 21,5, Ålesund har målt 23,5, og Stavanger har nådd 23,9, sier vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane til Dagbladet i 14.30-tida.

17. mai arrangeres «Den store festen» på Bislett Stadion. Reporter: Marlene Lundberg Holm Video: Nina Hansen/Dagbladet
Vis mer

Namsos er varmest i hele landet, og har også slått rekorden, med 25,7 grader.

– Litt spesielt

Meteorologisk institutt har svært mange målestasjoner rundt om i landet, og det er den midtre landsdelen – med Trøndelag, Møre og Romsdal og Nordland – som er mest representert på årets liste over topptemperaturer for 17. mai.

– Er det oppsiktsvekkende at såpass mange rekorder er slått i dag?

– Det er litt spesielt, spesielt når vi ser på målestasjoner med måleserier gjennom mange tiår.

Blindern i Oslo har registrert temperaturer på 24-tallet – fjerde høyeste 17. mai-temperatur siden målingene begynte der i 1937. Selv sitter Vågane i Bergen – som heller ikke helt har nådd rekordvarme med «bare» 23,5 grader, og heller ikke ligger an til å nå det. Også i Stavanger vil temperaturen synke, men siddisene har da også hatt opp mot 25 grader i dag.

– Det er forskjeller fra landsdel til landsdel. Mens for eksempel Oslo kan vente seg høyere temperatur fram mot 18-tida, skyer det til på Vestlandet, og det blir dermed kjøligere. Makstemperaturen er dermed allerede nådd, sier meteorologen.

Comeback for snøen

I det hele tatt har det aller meste av landet hatt opp mot eller over 20 grader – med unntak av Finnmark, hvor for eksempel Kirkenes har hatt under 10 grader, men likevel oppholdsvær.

Værprofeten Hans Sparby på Flisa spår været med en ønskekvist. Det ser ikke lovende ut for framtida. Nå venter en sommer med hetebølger, samtidig som det blir veldig bløtt med nye ekstremvær. Video: Kristoffer Solberg og Lars Eivind Bones
Vis mer

– I Tromsø er det målt 19,2 grader – rekorden er 21,3, forteller Vågane.

I 16.15-tida melder Meteorologene på X at Tromsø har hatt årets første dag med over 20 grader.

– Hva med resten av pinsen?

– For store deler holder finværet, men det er litt forskjeller mellom sør og nord. I morgen blir det først fint i Trøndelag og sørover, deretter kommer litt regn inn forholdsvis tidlig nord i Nordland, og så inn i Troms og Finnmark. Der blir det litt vått gjennom dagen, men nedbøren kommer litt utpå dagen i Trøndelag og Møre og Romsdal – skillet går ved Stad, svarer Vågane og utdyper:

– Sånn blir det gjennom helga. Utover søndagen blir det litt bedre i Møre og Romsdal og Trøndelag – men lengst nord må de holde ut med byger gjennom hele helga. Der kryper også snøgrensa nedover.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *