Varsler 17. mai-kaos

Varsler 17. mai- kaos Et ekstra folketog inntar Haugesund på nasjonaldagen. - Regner med å få kjeft, sier lederen av 17. mai-komiteen. KAOS: Et enormt cruiseskip legger til kai og 5000 mennesker går i land i Haugesund på nasjonaldagen. Det kan skape problemer. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer Anette Beckhaug Publisert torsdag 16. mai


Varsler 17. mai-kaos

Varsler 17. mai-kaos

Et ekstra folketog inntar Haugesund på nasjonaldagen. – Regner med å få kjeft, sier lederen av 17. mai-komiteen.

KAOS: Et enormt cruiseskip legger til kai og 5000 mennesker går i land i Haugesund på nasjonaldagen. Det kan skape problemer. Foto: Shutterstock / NTB
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

  • Et ekstra folketog inntar Haugesund på 17. mai når 5000 cruisegjester ankommer rett før barnetoget.
  • Dette skaper utfordringer for 17. mai-komiteen, som har forlenget barnetogets rute.
  • Meteorologene varsler sommervær med temperaturer opp til 26 grader, noe som kan bli en utfordring for bunadskledde.

17. mai nærmer seg med stormskritt og nordmenn landet rundt forbereder seg nå til den store festdagen.

Meteorologene har varslet sommervær i hele landet og i tradisjonen tro vil gatene fylles med festkledde mennesker – med brede smil, flagg og is i hendene.

I år vil også et ekstra folketog sette sitt preg på Haugesund på nasjonaldagen. Et enormt cruiseskip legger nemlig til havn og 5000 cruisegjester går i land bare en halvtime før barnetoget starter.

Det kan by på problemer, ifølge leder av 17. mai-komiteen i Haugesund.

– Regner med å få kjeft

Cruiseskipet «Anthem of the Seas» er det største som noen gang har lagt til kai i Haugesund, skriver Haugesunds Avis, som først omtalte saken.

Cruiseskipet «Anthem of the Seas» legger til kai i Haugesund 17. mai. Foto: Geoffrey Swaine/Shutterstock

Cruiseskipet «Anthem of the Seas» legger til kai i Haugesund 17. mai. Foto: Geoffrey Swaine/Shutterstock
Vis mer

– Vi er glade for at mange kommer for å se togene og oppleve festen. For 17. mai i Haugesund er verdt å oppleve, sier lederen av 17.mai-komiteen, Rita Leinan, til avisa.

Skipet er på plass på Garpaskjær klokka 09.30 – tre timer før opprinnelig planlagt anløp. Det skaper store utfordringer, ifølge Leinan.

Flere tusen fastboende er nemlig ventet å strømme til sentrumskjernen på nasjonaldagen, mange av dem for å se på barnetoget. Og det er nettopp i dette tidsrommet cruisegjestene inntar byen.

For å håndtere den ekstra folkemengden best mulig, har kommunen forlenget traseen barnetoget skal gå, skriver avisa.

Slik fråtser du i pølser og is uten å grise på 17. mai. Video: Dennis Appelong Hagbru. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen
Vis mer

De store folkemassene er også ventet å føre til kamp om både skyggen og favorittplassene.

– Det er jo mange som i årevis har stått på samme plass. Enkelte i generasjoner. Jeg regner med å få kjeft fra enkelte, men sånn må det bli, sier Leinan til Haugesunds Avis.

Svettefest i hele landet

Meteorologisk institutt har varslet sommervær i så godt som hele landet på den store festdagen. Et kjapt blikk på prognosene forteller at sentrale strøk på Østlandet og i Trøndelag får 25-26 grader. Det samme gjelder helt ned til Stavanger

Temperaturer så langt opp på gradestokken kan bety en ordentlig svettefest for bunadskledde nordmenn.

– Det er veldig hyggelig om det blir godt vær for de fleste i Norge på 17. mai. Blir det 25 grader eller mer tenker jeg at mitt hovedråd må bli helse foran korrekte historiske plagg. Barn og eldre bør ikke tvinges til å ha på seg bunad i varmt vær, sier medisinsk ansvarlig og gründer i Dr. Dropin, Daniel Sørli, til Dagbladet.

Sørli minner om viktigheten av å drikke nok vann og smøre seg med solkrem i overveldende varme.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *