Venter høyere olje- og gassinvesteringer i 2025

Ressursene på norsk sokkel Venter høyere olje- og gassinvesteringer i 2025 Olje- og gassbransjen jekker opp sine forventninger og vil investere 216 milliarder kroner i 2025. Dette er Equinors produksjonsskip Johan Castberg, som ligger ved kai på Stord og skal taues til Barentshavet senere i år. Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24 Kjetil Malkenes Hovland Publisert:


Venter høyere olje- og gassinvesteringer i 2025

Venter høyere olje- og gassinvesteringer i 2025

Olje- og gassbransjen jekker opp sine forventninger og vil investere 216 milliarder kroner i 2025.

Publisert:

Det er en økning fra et anslag tidligere i år på 205 milliarder, ifølge en fersk oversikt fra Statistisk sentralbyrå.

Byrået samler inn disse tallene hvert kvartal. Økningen i anslaget på investeringer neste år skyldes særlig at olje- og gassoperatørene på sokkelen har høyere anslag innen feltutbygginger og leting, opplyser byrået.

«Det økte anslaget for feltutbygging har delvis sammenheng med at det er blitt levert plan for utbygging og drift på et nytt utbyggingsprosjekt», skriver byrået.

Okea leverte i forrige måned planen for olje- og gassfeltet Bestla, til litt over seks milliarder kroner.

Les også

Okea med milliardplan for olje- og gassfelt

Oppjusterer 2024-investeringene

Også investeringene for 2024 er svakt oppjustert fra forrige telling i februar, og er nå ventet på 247 milliarder kroner.

I milliarder er dette det høyeste tallet for disse investeringene noensinne, men prisjustert var de årlige investeringene høyere i toppårene frem til 2014.

Statistisk sentralbyrå teller først med investeringene når utbyggingsplan er levert. Det betyr at tallene kan gå opp hvis det leveres flere planer eller hvis prosjekter sprekker mye kostnadsmessig.

De forventede investeringene kan også bli lavere enn anslått, for eksempel hvis prosjekter utsettes eller leveres til en lavere kostnad enn ventet. Endringer i valutakurser kan også påvirke investeringene.

Les også

Tar grep etter klimadom: Endrer behandlingen av oljesaker

Kraftig vekst innen kraftforsyning

Økt utbygging av kraftnett gjør at investeringene i kraftforsyning ligger an til å øke kraftig i år, og enda mer neste år.

Det var kraftig vekst i investeringene innen kraftforsyning i årene frem til 2020, blant annet knyttet til utbygging av vindkraft. Fra 2020 til 2022 falt investeringene betraktelig, men nå er de igjen på opptur, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Investeringene innen kraft ligger an til å bli på 36,4 milliarder i år. Av dette er nettinvesteringene anslått å utgjøre 24,2 milliarder.

Til neste år er det ventet investeringer i kraftforsyning på 43,3 milliarder kroner. Dette er også knyttet til nett, men i tillegg til økte investeringer i kraftproduksjon, opplyser SSB.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *