– Vi skal ikke dit Sverige er

- Vi skal ikke dit Sverige er Regjeringen vil ta i bruk både harde og myke virkemidler i kampen mot kriminaliteten: Billigere barnehage og kutt i kontantstøtten er del av svaret for å unngå svenske tilstander, mener statsministeren. HÅRETE MÅL: Mikail Kashani lar seg klippe av Tayyab Riaz på Jobbsenter for unge på Stovner. Statsministeren


– Vi skal ikke dit Sverige er

– Vi skal ikke dit Sverige er

Regjeringen vil ta i bruk både harde og myke virkemidler i kampen mot kriminaliteten: Billigere barnehage og kutt i kontantstøtten er del av svaret for å unngå svenske tilstander, mener statsministeren.

HÅRETE MÅL: Mikail Kashani lar seg klippe av Tayyab Riaz på Jobbsenter for unge på Stovner. Statsministeren lot seg ikke friste til en stuss. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
HÅRETE MÅL: Mikail Kashani lar seg klippe av Tayyab Riaz på Jobbsenter for unge på Stovner. Statsministeren lot seg ikke friste til en stuss. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Kort fortalt

 • Regjeringen vil bruke både harde og myke virkemidler mot kriminalitet, inkludert billigere barnehage og kutt i kontantstøtten.
 • Statsminister Støre besøkte Stovner, en bydel med høy innvandrerandel og arbeidsledighet, for å understreke viktigheten av forebygging.
 • Målet er å unngå svenske tilstander.
 • STOVNER (Dagbladet): – Dette er en fade.

  Statsminister Jonas Gahr Støre følger nøye med, mens han instrueres i hårmoten på Stovner av ungdommer på Jobbsenter for unge på Stovner senter.

  Han tenker seg om.

  – Jeg er kanskje litt tynn i håret for den.

  Besøket til Stovner er ikke tilfeldig: Stovner er bydelen i Oslo med høyest andel innvandrere, 61 prosent er innvandrere eller har innvandrerbakgrunn. I delbydelen Fossum er 42 prosent uten arbeid. Bydelen er ett av seks områder i Oslo politiet har pekt på som utsatte områder, etter svensk modell. Målet er nettopp – å ikke bli som Sverige.

  – Det er ikke ubetydelig hvordan du tjener dine første kroner, om det er på arbeid eller på dopsalg. Å hindre at eldre kriminelle lykkes med å rekruttere yngre er utrolig viktig. Derfor er jeg opptatt av ikke bare å snakke om hvordan vi styrker politiet her og nå – men også om hvordan vi på lengre sikt forebygger mer og bedre, sier Støre.

  PASSER PÅ: Jonas Gahr Støre og bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz på vei til åpent folkemøte på Stovner videregående skole. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet

  PASSER PÅ: Jonas Gahr Støre og bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz på vei til åpent folkemøte på Stovner videregående skole. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
  Vis mer

  – Ti år foran

  Året har begynt bratt for politiet. I tillegg til et uvanlig høyt antall drapssaker, har det vært en rekke tilfeller av gjengvold på åpen gate i Oslo. Den siste SALTO-rapporten om ungdomskriminalitet, viser en økning i kriminaliteten blant de yngste i hovedstaden.

  Da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram tidligere denne uka, var det med nesten to milliarder kroner ekstra til forskjellige politioppgaver – og 300 millioner øremerket til arbeid mot gjengkriminalitet.

  – Er dere blitt tatt litt på senga av denne utviklingen?

  – Nei, for denne regjeringen har styrket politiet over tid. Men når vi ser en utvikling som dette, må vi svare på det, og det gjør vi med en veldig tydelig satsing, sier Støre.

  Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson Hadia Tajik sa tidligere denne uka at vi er ti år bak utviklingen i Sverige – og at det må tas grep mot den organiserte kriminaliteten nå, for å unngå å havne på samme vei.

  – Vi skal ikke dit Sverige er. Men vi må huske at ti år bak i denne sammenhengen er ti år foran. Vi har muligheten til å hindre en slik utvikling, men det krever bredt arbeid, sier Støre.


  JONAS FRA STOVNER: På Stovner fikk statsministeren gode råd – og klistremerker. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
  Vis mer

  – Ikke soft

  Høyre-leder Erna Solberg beskyldte nylig regjeringen for å være «soft on crime».

  – Erna er bedre på norsk enn på engelsk. Og det stemmer ikke. Disse utfordringene oppstår ikke fra ett kvartal til et annet, sier Støre.

  – Jeg har ikke tenkt til å peke på våre forgjengere å si at «dette har dere skylden i». Jeg tror ikke folk blir imponert over fingerpeking som det. Vi må være her og nå.

  – La oss komme sammen, og være «tough on crime», eller på norsk: tøffe mot kriminaliteten, men også tøffe mot årsaken til kriminaliteten, sier Støre.

  – Integreringsfelle

  Støre har sitt eget engelske slagord han er mer glad i: «Look to Stovner». I denne sammenhengen peker han på bredt tverrfaglig arbeid for å hindre at ungdom havner på en kriminell løpebane.

  Og det begynner tidlig. Allerede i barnehagen, mener statsministeren.

  – Det å delta i samfunnslivet, at man selv går på jobb og at barna går i barnehage, det gjør at hele familien knyttes nærmere samfunnet, sier Støre.

  Første august blir en merkedag i så måte: Da kuttes retten til kontantstøtte med fire måneder, det første kuttet i ordningen siden 2012. Samtidig senkes barnehageprisen med 1000 kroner, til 2000 kroner i måneden.

  SOM BESTILT: Leder for Arbeiderpartiets bystyregruppe, Marte Scharning Lund og bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz er glade for at kontantstøtten kuttes. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet

  SOM BESTILT: Leder for Arbeiderpartiets bystyregruppe, Marte Scharning Lund og bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz er glade for at kontantstøtten kuttes. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
  Vis mer

  – Jeg mener det er godt bevist gjennom forskning at kontantstøtten har vært dårlig for integrering, sier Støre.

  Dette er viktig for Oslo, mener leder for Arbeiderpartiets bystyregruppe, Marte Scharning Lund.

  – Kontantstøtten er en integreringsfelle, og vi har bedt om at den blir innskrenket. Sammen med reduserte barnehagepriser, er det svar på noe vi har etterlyst lenge, sier hun.

  Stovner ligger på kontantstøttetoppen, med nesten annethvert barn på kontantstøtte. 400 barn som ikke er innom barnehage i det hele tatt før de kommer på skolen.

  Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz, skulle helst sett at ordningen med kontantstøtte ble fjernet helt:

  – Klarer vi å få barna i barnehage, klarer vi kanskje også å få kvinnene ut i arbeidslivet. Da får de meningsfulle liv. VI må jobbe målrettet med disse gruppene, det er veldig viktig for barnas utvikling, sier Nawaz.


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *