Vi synes også det er trist!

Q-sjef Kristine Aasheim vil ha møte med landbruksministeren og Tine for å forsøke å skape ro i meierisektoren. Foto: Marie von Krogh Vi synes også det er trist! Tine synes det er trist at det ikke blir ro i meierisektoren, og at Synnøve Finden nå har måttet klage sin leverandør og konkurrent til Konkurransetilsynet. Så


Vi synes også det er trist!

Vi synes også det er trist!

Tine synes det er trist at det ikke blir ro i meierisektoren, og at Synnøve Finden nå har måttet klage sin leverandør og konkurrent til Konkurransetilsynet. Så langt er vi enige.

  • Kristine Aasheim
    Kristine Aasheim

    Sjef for Q-meieriene
Publisert: Publisert:

Dette er en kronikk

Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Vi synes det er trist at regjeringen ikke følger opp Stortingets ønske om virksom konkurranse i meierisektoren. Alle unntatt Pollestad, Bondelaget og Tine er enige i at konkurransen er for svak.

Vi synes det er trist at regjeringen ikke lytter til faglige råd. Landbruksdirektoratet, Konkurransetilsynet, dagligvarekjedene og Forbrukerrådet gjentar konsekvent at konkurransefremmende tiltak har gitt økt konkurranse.

Les også

Tine klaget inn til Konkurranse­tilsynet: – Veldig trist

Vi synes det er trist at de foreslåtte endringene i konkurransefremmende tiltak vil ramme Q-Meieriene spesielt og øke etableringsbarrierene for andre. På råvareleddet, der Tine har 94 % andel, vil det være umulig å konkurrere.

Vi synes det er trist at ikke Støre ser at politikken for økt konkurranse i verdikjeden for mat og dagligvarer ødelegges av symbolpolitikk i landbruket. Støtten til Tines eiere øker med mange milliarder, mens konkurransefremmende tiltak kuttes med ca. 50 millioner kroner.

Vi synes det er trist at vi har vært nødt til å saksøke staten for deres feilvedtak om distribusjonstilskuddet i 2021.

Vi synes det er trist at vi har måttet varsle enda et søksmål dersom kuttene faktisk gjennomføres 1. juli 2024. Dette er basert på at vi har investert over 1 milliard kroner i utviklingen av norsk melk og at Staten nå går fra sine lovnader om stabile rammebetingelser.

Det aller tristeste er at dette over tid ødelegger konkurransekraften til norsk melk. Det vi trenger nå, er innovasjon, bærekraft, godt utvalg og fornøyde forbrukere. Pollestad kan fortsatt vise sunn fornuft. Det er ingen skam å snu!

Men, vi vil ikke være triste lenger!

Q-Meieriene ønsker alltid å være en del av løsningen. Vi ønsker til å bidra til ro i meierisektoren, fra vår side.

Vi foreslår derfor at aktørene setter seg rundt samme bord. Vi vil invitere statsråd Pollestad, Tine og de andre aktørene til et felles møte så raskt som mulig.

Vi tror at Pollestad sitter med nøkkelen for å skape den roen sektoren trenger fremover.

Les også

Rapport advarer mot nytt Tine-monopol: – Et spørsmål om tid

Den nødvendige fjerningen av statlig bestemt målpris vil virke inn på alt av markedsregulering, inkludert PU-ordningen – og vil påvirke hele bransjen. Dette er en helt ny situasjon for alle.

Det er helt enkelt sånn at de uavhengige meieriene trenger tilstrekkelige rammebetingelser i konkurransen, mens Tine trenger nødvendig tillit fra bransjen for å ta en annerledes og ny rolle som markedsregulator og prissetter fremover.

Pollestad har nå en unik mulighet til å ende den triste striden gjennom å skape ro, forutsigbarhet og rettferdig konkurranse på norsk melk – hvis han bare vil.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *