– Vi vet for lite

25. juni-terroren: - Vi vet for lite Regjeringen setter av fire millioner kroner til å forske på ettervirkningene etter 25. juni-terroren. VIL LÆRE: Justisminister Emilie Enger Mehl og arbeidsminister Tonje Brenna sier vi må lære mer om konsekvensene etter terrorangrep. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer Jørgen Gilbrant Publisert mandag 13. mai 2024 -


– Vi vet for lite
25. juni-terroren:

– Vi vet for lite

Regjeringen setter av fire millioner kroner til å forske på ettervirkningene etter 25. juni-terroren.

VIL LÆRE: Justisminister Emilie Enger Mehl og arbeidsminister Tonje Brenna sier vi må lære mer om konsekvensene etter terrorangrep. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
Vis mer


Publisert


Kort fortalt

  • Regjeringen tildeler fire millioner kroner til forskning på langvarige konsekvenser av 25. juni-terroren i Oslo.
  • Forskningsprosjektet vil bli utført i samarbeid med Støttegruppa 25. juni og Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.
  • Målet er å få mer kunnskap om hvordan ofrene har blitt påvirket på lang sikt.
  • Støttegruppa 25. juni uttrykker glede over tildelingen.

– Vi vet for lite om hvilke langvarige konsekvenser 25. juni-angrepet har fått for ofrene. Derfor setter vi av fire millioner kroner til et forskningsprosjekt på dem som er berørt av angrepet, sier Emilie Enger Mehl til Dagbladet.

Det var natt til 25. juni for to år siden Zaniar Matapour åpnet ild i Rosenkratz’ gate midt i Oslo sentrum under Pride-feiringen. To personer som var ute på puben «Per på hjørnet» ble drept mens ytterligere 21 personer kom fysisk til skade.

Antall totalt fornærmede er 274 personer og leder for Støttegruppa 25. juni kritiserte myndighetene senest for to uker siden og sa at de føler seg nedprioritert.

Nå setter altså regjeringen av fire millioner kroner til et forskningsprosjekt under Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress for å få mer kunnskap. Prosjektet skal skje i samarbeid med støttegruppa, sier Mehl.

– Støttegruppa har gjort en viktig jobb for å synliggjøre ofrene i samfunnet og vært en støtte for de berørte. De har løftet opp viktigheten av å ta de langsiktige konsekvensene på alvor. De forteller sterke historier om både det som skjedde den dagen og de langsiktige konsekvensene, sier Mehl.

Rettssaken mot terrortiltalte Zaniar Matapour (44) er i gang i Oslo tingrett, og den er historisk. Matapour er tiltalt for å ha skutt og drept Kåre Hesvik (60) og Jon Erik Isachsen (54) da han natt til lørdag 25. juni 2022 åpnet ild ved utestedene Per på hjørnet og London Pub i Oslo sentrum.
Vis mer

Glede i støttegruppa

Espen Evjenth leder Støttegruppa 25. juni og gleder seg over at regjeringen setter av penger til forskningsprosjektet. Evjenth ble selv skutt i hodet under angrepet.

– Dette har vi etterspurt en stund, og vi er veldig glad for at justisministeren har lyttet til oss. Det er stort behov for mer sikker kunnskap om hvordan det går med de som ble rammet av terroren 25. juni 2022, sier Evjenth til Dagbladet.

Arbeidsminister Tonje Brenna er med justisminister Mehl og forteller om det regjeringen nå gjør. Brenna er selv overlevende etter Utøya-terroren 22. juli 2011.

– Når man tilhører et miljø som blir utsatt for et terrorangrep, føler det miljøet et veldig sterkt ansvar i etterkant. Det opplevde vi i AUF, og derfor er arbeidet 25. juni-støttegruppa har gjort veldig verdifullt. Men de kan ikke ha ansvar for at staten Norge skal få denne kunnskapen, sier Brenna.

EDEL DÅD: 12 personer fikk medaljen for edel dåd for deres innsats under terrorangrepet. Her er Espen Evjenth under overrekkelsen. Foto: Annika Byrde / NTB

EDEL DÅD: 12 personer fikk medaljen for edel dåd for deres innsats under terrorangrepet. Her er Espen Evjenth under overrekkelsen. Foto: Annika Byrde / NTB
Vis mer

– Nå må vi avlaste dem og sette på forskerne våre som kan dette, så vi som samfunn kan få informasjon om hvordan det går med folk.

Store senvirkninger

Emilie Enger Mehl setter ord på hva regjeringen nå håper å lære ved å få mer kunnskap om hvordan det har gått med ofrene.

– Det er viktig å lære hvordan vi kan gi god nok helseoppfølging og hvordan vi kan møte ofrene på en god måte, sier Mehl, og blir fulgt opp av Brenna:

– Når den type terror skjer blir folk drept, forsøkt drept, truet og skadd fordi de er den de er. Det har ringvirkninger langt utover bare dem som var til stede akkurat den dagen. Det er mange både homofile og dem som føler tilhørighet til det skeive miljøet, som føler Norge er blitt litt mindre trygt.

– Dette er også et ønske fra regjeringen om å anerkjenne de bekymringene, sier Brenna.

Espen Evjenth i Støttegruppa 25. juni forteller at mange sliter tungt to år etter terrorangrepet.

– Vi vet allerede at det er mange som sliter. Det er fortsatt folk som lever med frykt, som isolerer seg, som har fysiske og psykiske plager, og er helt eller delvis ute av arbeidslivet. Derfor er det viktig for oss at hjelpebehovene som kommer frem i forskningen, også følges opp i helsevesenet, sier Evjenth.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *