– Viggo var livredd for å bli drept

Behandlet Viggo Kristiansen i 16 år: - Viggo var livredd for å bli drept Viggo Kristiansens psykolog trodde han var skyldig i Baneheia-saken. Så skjønte han at noe var galt. KRITISK: Psykolog Atle Austad har behandlet Viggo Kristiansen i mange år. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer Audun Hageskal Publisert lørdag 04. mai 2024


– Viggo var livredd for å bli drept
Behandlet Viggo Kristiansen i 16 år:

– Viggo var livredd for å bli drept

Viggo Kristiansens psykolog trodde han var skyldig i Baneheia-saken. Så skjønte han at noe var galt.

KRITISK: Psykolog Atle Austad har behandlet Viggo Kristiansen i mange år. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KRITISK: Psykolog Atle Austad har behandlet Viggo Kristiansen i mange år. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Vis mer


Publisert


SANDNES (Dagbladet): I 16 år var han Viggo Kristiansens psykolog. Fredag inntok Atle Austad vitneboksen i rettssal 1 i Sandnes, med drapstiltalte Jan Helge Andersen sittende bare noen meter unna.

Den profilerte psykologen innledet med å fortelle at Kristiansen kom til behandling i 2004. Et klientforhold som skulle vare helt fram til 2020.

– Jeg var overbevist om at Viggo var skyldig. Da vi møttes, ga jeg også uttrykk for det. Han syntes det var greit at jeg ikke trodde på ham, fortalte Austad i retten.

– Kanskje jeg kan tro på deg

Inntrykket skulle imidlertid endre seg et par år ut i behandlingen. Psykologen hadde i begynnelsen ikke lest Baneheia-dommen. Da han etter hvert gikk systematisk gjennom rettens avgjørelse og leste mer enn medienes dekning av saken, endret han mening.

– Jeg så ikke logikken i domsføringen. Så til slutt sa jeg til Viggo at jeg kanskje kan tro på deg, etter å ha lest dommen, sa Austad.


Politiet har konfrontert Jan Helge Andersen med at de har funnet DNA fra han på begge de drepte jentene i Baneheia. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV.
Vis mer

I likhet med politiet, tok også psykologen det i begynnelsen for gitt at det var to personer som hadde begått drapene i Baneheia. Han spurte derfor Kristiansen hvem han mente den andre var, hvis det ikke var ham.

– Viggo skjønte det heller ikke, for Jan Helge hadde ikke noen andre venner. Han trodde derfor at Jan Helge hadde gjort det alene, fortalte Austad fra vitneboksen.


Jan Helge Andersen har opplevd flere ubehagelige situasjoner etter at han kom ut av fengsel. Under rettssaken i Sandnes er det flere sikkerhetstiltak. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV. Reportere: Marte Nyløkken Helseth og Audun Hageskal / Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
Vis mer

– Følte seg sviktet

Vennskapet mellom Kristiansen og Andersen har siden drapene for 24 år siden vært et sentralt tema i etterforskningen.

Ifølge psykologen forklarte Kristiansen i samtaler at vennskapet mellom de to endret seg, særlig etter at Kristiansen sluttet i Heimevernsungdommen.

– Viggo spurte «blir du her eller blir du med meg». Jan Helge valgte å bli værende, og det førte nok til at Viggo følte seg sviktet. Den nære relasjonen som han hadde, ble nok ganske endret etter det, fortalte Austad.

– Kjemperasende på ham

Hvordan forholdet mellom de tidligere bestekameratene utviklet seg etter pågripelsen, har også vært tema i samtalene mellom Kristiansen og psykologen. Ifølge Austad reagerte Kristiansen med sinne da han ble pågrepet – et sinne som fremdeles skal være til stede.

– Han er kjemperasende på ham fremdeles. Han har ikke noe godt å si om Jan Helge i det hele tatt. Og så har han vært mye forundret over at det ikke gikk an å se noe på Jan Helge i etterkant av drapene, sa psykologen.


BANEHEIA-SAKEN: Reportere på stedet kan fortelle at det ble høyere temperatur i retten da Viggo Kristiansen vitnet mot Jan Helge Andersen i retten onsdag 24. april. Reportere: Bjørge Dahle Johansen og Audun Hageskal
Vis mer

Austad hadde Kristiansen til behandling mens han satt på Ila kretsfengsel. Ifølge psykologen var fengselstilværelsen i begynnelsen tøft for nå frikjente Kristiansen, særlig fordi en del innsatte forsøkte å presse ham til å tilstå drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia.

– Han var livredd for å bli drept. Men i stedet for å vise redsel, så var han stor i kjeften. En gang ble han blant annet tatt kvelertak på, forteller Austad.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *