Vil forby reketråling

Oslofjorden: Vil forby reketråling De kortreiste krepsdyrene blir både sjeldnere og dyrere om SV får det som de vil: Et forbud mot reketråling i Oslofjorden. FOR FORBUD: SV-leder Kirsti Bergstø. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer Anders Holth Johansen Publisert onsdag 29. mai 2024 - 10:07 Sist oppdatert onsdag 29. mai 2024 -


Vil forby reketråling
Oslofjorden:

Vil forby reketråling

De kortreiste krepsdyrene blir både sjeldnere og dyrere om SV får det som de vil: Et forbud mot reketråling i Oslofjorden.

FOR FORBUD: SV-leder Kirsti Bergstø. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


VIPPETANGEN (Dagbladet): – Det er viktig at livet i Oslofjorden får tatt seg opp. Da er et forbud mot bunntråling nødvendig, sier Kirsti Bergstø.

Partiet går nå inn for et forbud i deler av Oslofjorden, et standpunkt som tidligere også er fremmet av Naturvernforbundet, Oslo Venstre, og Miljøpartiet de Grønne.

– Torskebestanden i Oslofjorden er betydelig redusert, da er det også nødvendig å ta grep for å sikre maten til torsk og annen fisk, sier hun.

– Reker fra Oslofjorden er jo sunn og kortreist mat?

– Vi ønsker at folk skal ete reker! Men de må legge om driften, sier Bergstø.

Kort fortalt

 • SV ønsker å forby reketråling i Oslofjorden for å beskytte det marine livet.
 • Dette kan gjøre reker dyrere og sjeldnere.
 • Forslaget støttes av flere miljøorganisasjoner, men møter motstand fra lokale fiskere og politikere som frykter for arbeidsplasser.
 • – Trenger drastiske grep

  Rekefangsten i Skagerak har vært magrere de siste årene, men mange har fortsatt reketråling som sitt virke. Det største mottaket av fisk og skalldyr i Oslofjorden, er på Utgårdskilen i Hvaler, der 18–19 reketrålere daglig leverer til sammen ca. 6 tonn reker. Til sammen er det i underkant av 70 reketrålere som opererer i Oslofjorden.

  – Hva skal de som jobber med dette gjøre dersom de ikke kan tråle etter reker?

  Lokket av Oslofjorden er dekket av pollen, søppel og annet smuss. Betyr dette at det er farlig å bade? Vi har spurt marinbiologen. Video: Jenny Emilie Aas
  Vis mer

  – Vi ønsker å gi fiskere støtte til å legge om til andre fangstmetoder. Vi må ha en kondemneringsordning som gjør at de kan legge om til å bruke teiner framfor trål, sier Bergstø.

  – Ferske reker i Oslo kan allerede koste opp mot 500 kr kiloen. Blir det ikke både færre reker og høyere priser om man skal bruke teiner?

  – Det kan føre til det. Men reker kommer fra flere steder. Vi ønsker å ta vare på Oslofjorden, og da trengs det drastiske grep, sier Bergstø.

  – Det er ikke realistisk å ta opp samme mengder reker ved hjelp av teiner, men vi kan ikke bare se på at fjorden dauer uten å gjøre noe. Da ødelegger vi livsgrunnlaget for hele Oslofjorden, sier Bergstø.

  Generalsekretær i WWF, Karoline Andaur, stemmer i:

  – Oslofjorden er en syk fjord på grunn av rovdrift, overfiske og forurensing. Den er syk på grunn av måten vi har forvaltet den på, og da må vi investere i den. Å fase ut bunntråling er ett av mange viktige tiltak som forskere anbefaler, sier Andaur.

  – Det betyr ikke at vi skal sette en osteklokke på hele fjorden, men vi må har et mer bevisst forhold til hvor det skal fiskes og hvilke fiskemetoder vi tillater, sier Andaur.

  VIL REDDE TORSKEN: Håpet er ute for akkurat denne hodeløse torsken (fra Lofoten), men Generalsekretær i WWF, Karoline Andaur, og Kirsti Bergstø mener et forbud mot bunntråling vil hjelpe torsken i Oslofjorden. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet

  VIL REDDE TORSKEN: Håpet er ute for akkurat denne hodeløse torsken (fra Lofoten), men Generalsekretær i WWF, Karoline Andaur, og Kirsti Bergstø mener et forbud mot bunntråling vil hjelpe torsken i Oslofjorden. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
  Vis mer

  – Urettferdig

  En av stedene SV mener det bør vernes, er nettopp på Hvaler, der Oslofjordens største flåte av reketrålere holder til.

  – På Hvaler er fiskebestanden gått kraftig ned. Det er i lokalsamfunnets interesse på ta vare på livet i fjorden på lang sikt. Det blir ingen arbeidsplasser innenfor fiskeri og sjømat om vi driver på en måte som gjør at livet i fjorden går tapt, sier Bergstø.

  Hvaler-ordfører Mona Vauger (Ap) er oppgitt over forslaget fra SV:

  – Dette er veldig urettferdig. Det er kunnskapsløst og kortsiktig og en lettvint måte å forsøke å framstå som handlekraftige på, sier Vauger til Dagbladet.

  – Dette er absolutt ingen løsning for Oslofjorden. Det er ikke dette som er problemet, det er masse reker der ute, sier Vauger.

  – SV vil jo gjerne at dere skal fortsette rekefisket med teiner?

  – Teiner er det samme som å legge ned fiskeriet. Det kan man holde på med på hobbybasis, det gir ikke noe levebrød, sier hun.

  Er det mye diesel og avføring i Oslofjorden? Det svarer marinbiologen på.
  Vis mer

  Hun sier at rekefisket på Hvaler sysselsetter 120 årsverk.

  – Dette er fiskerihavna til Oslo. Blir det tråleforbud vil Øst og Sør-Norge miste sin siste fiskerihavn. Alle ordførere kjemper for arbeidsplasser i sin kommune, men dette er viktigere enn det. Dette er kompetanse, kunnskap og infrastruktur til å høste av havet, sier Vauger.

  SV understreker at de ønsker fiskerne med på laget.

  – Vi må gjøre dette sammen med rekefiskerne, men vi kan ikke fortsette å skyve problemene foran oss. Dette er mer enn en utfordring for én kommune. Hvaler skal ikke måtte løse dette alene, sier Bergstø.

  – Vi skal redde fjorden. Da må vi få en kraftig reduksjon av bunntrål i sårbare områder, sammen med andre tiltak. På attenhundretallet ble det fisket trettikilos torsk i fjorden her, nå er det knapt småfisk igjen. Vi forstår at det er bekymring for arbeidsplasser. Derfor er det viktig med en god kondemneringsordning. Vi vil ikke legge ned, vi vil legge om, sier SV-lederen.

  Red anm: Intervjuet ble gjort inne på et toalett under mandagens voldsomme styrtregn i Oslo.


  0 kommentarer

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *