Vil klage på Equinor-utslipp

Vil klage på Equinor-utslipp Flere organisasjoner vil klage på at Equinor får slippe ut kjemikalier i en fjord på Vestlandet. – Kan ikke være andre regler for oljevirksomheten enn for andre, sier Naturvernforbundets leder. I sommer forlater Johan Castberg-skipet verftet på Stord. Under testing i Klosterfjorden skal det slippe ut tonnevis av kjemikalier og urenset


Vil klage på Equinor-utslipp

Vil klage på Equinor-utslipp

Flere organisasjoner vil klage på at Equinor får slippe ut kjemikalier i en fjord på Vestlandet. – Kan ikke være andre regler for oljevirksomheten enn for andre, sier Naturvernforbundets leder.

Publisert: Publisert:

Denne uken fikk Equinor lov av Miljødirektoratet til å slippe ut tonnevis av kjemikalier og avløpsvann fra Johan Castberg-skipet til Klosterfjorden, en del av Halsnøyfjorden og Hardangerfjorden i Vestland fylke.

Naturvernforbundet, Bellona og Natur og Ungdom opplyser alle til E24 at de vil klage på avgjørelsen.

– Vi syns det er veldig skuffende at Miljødirektoratet bare sier ja til alt Equinor ber om, når de har fått så tydelige varsler fra mange om at dette er en altfor enkel løsning i en altfor sårbar fjord, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet til E24.

– Hva gjør dere med denne tillatelsen?

– Vi har bestemt oss for å klage dette inn til Klima- og miljødepartementet, for å finne ut om det virkelig er riktig, også politisk sett, at Equinor skal få slippe ut alt de har lyst til å slippe ut i sårbare fjorder. Eller om reglene bør være de samme for Equinor som for andre, sier han.

– Hadde dette vært en campingplass måtte de samlet opp og renset kloakken. En annen industrivirksomhet ville ikke fått slippe ut slike kjemikalier bare for å teste utstyr. Det kan ikke være andre regler for oljevirksomheten enn for andre, sier Gulowsen.

Leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.

Les også

Equinor får ja til utslipp i fjord

– Skal ikke være nødvendig

Også Bellona vil klage, ifølge Sigurd Enge, som er senior rådgiver for skipsfart og Arktis i miljøstiftelsen.

– Vi kommer til å klage på denne tillatelsen. Det skal ikke være nødvendig å gjennomføre dette inne i fjorden. Jeg syns ikke begrunnelsen er god nok. De burde heller gjøre dette i åpen sjø, og ikke innaskjærs, sier Enge til E24.

– Det å bruke en diffusor som eneste tiltak på avløpsvannet, det er sminke for å si det mildt. Det er ingen andre skip som er uten septiktank nå i dag, sier han.

En diffusor er et rør som det er boret hull i, slik at utslippene skal fordeles over et større område.

Han mener utslippene av kjemikalier er det mest alvorlige ved tillatelsen.

– Disse utslippene skjer innaskjærs i sommersesongen, når all biologien er på sitt mest aktive. Dette bør de ikke få lov til, det skjer jo både matproduksjon og rekefiske i nærheten. Dette er helt unødvendig, sier Enge.

Johan Castberg-prosjektet har sprukket med rundt 40 prosent og koster nå om lag 80 milliarder kroner. Da syns Enge det er rart at det skal være for dyrt å gjøre grep for å kutte utslippene til en fjord.

– Det er ikke akkurat dette de skal spare penger på, sier han.

Sigurd Enge er senior rådgiver for skipsfart og Arktis i miljøstiftelsen Bellona.

Les også

Castberg-skipet testes: Vil slippe ut kjemikalier i Klosterfjorden

– Arrogant

Også Gulowsen mener at utslippene av kjemikalier er det største problemet.

– Avløpsvannet er det som understreker hvor arrogant dette er håndtert. Det er jo bare å ha en oppsamlingstank og så frakte avløpsvannet til et anlegg som har kapasitet til å håndtere det. Det klarer de å løse, sier Gulowsen.

Flere fjorder sliter med utslipp, inkludert Oslofjorden. Der har regjeringen foreslått forbud mot at småbåter skal få slippe ut kloakk i sommer, av hensyn til livet i fjorden.

Gulowsen mener at Castberg-skipet kunne ha vært testet et annet sted lenger til havs. Han tror også at det hadde vært mulig å gjøre testingen i Klosterfjorden uten noen utslipp.

– Men det vil kreve mer kreativitet, sier han.

– Hvis vi skal løse miljøproblemer, så må aktørene forstå at de må forholde seg til null forurensing. Det er nesten ikke ett problem som oljebransjen ikke klarer å løse hvis de virkelig vil, sier Gulowsen.

– Hvorfor er de millionene som skal til for å unngå miljøutslipp så mye vanskeligere å finne enn de milliardene man har brukt på å hente opp olje? Her trengs det en holdningsendring, både i Equinor og i Miljødirektoratet. Vi kommer ikke til å få nullutslipp hvis vi ikke krever det, sier han.

Johan Castberg-skipet ligger ved Aker Solutions’ verft på Stord. Her har det vært gjort mye arbeid, inkludert oppretting av sveiseproblemer som oppsto ved verftet i Singapore der skipet ble bygget.

Les også

Kjempeprosjektet koster 80 milliarder: – Det badla på seg, for å si det sånn

– Uforståelig

Natur og ungdom er skuffet over Miljødirektoratets vurdering, og vil også klage på saken.

– Det er uforståelig at Miljødirektoratet godkjenner å slippe farlige kjemikalier i Klosterfjorden, spesielt så nære et foreslått verneområde, skriver sentralstyremedlem Magnus Obrestad Stenroos i Natur og Ungdom i en e-post til E24.

– Miljødirektoratet burde ikke prioritere kostnadsulemper over miljøhensyn, og det er det denne avgjørelsen gjør. Det er på tide at norske fjorder begynner å prioriteres, skriver han.

Equinor har opplyst at selskapet gjør tiltak for å redusere utslippene mest mulig.

– Prosjektet jobber veldig godt både med sikkerhet i gjennomføringen, men også for at de miljømessige konsekvensene skal bli så minimale som mulig. Men helt null blir det jo ikke, sa Equinor-sjef Anders Opedal nylig til E24.

Les også

Castberg-skipet testes: Vil slippe ut kjemikalier i Klosterfjorden


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *