Vil knuse vindkraft­myter

Vil knuse vindkraft­myter Ingvild Kjerkol (Ap) er ny leder av energikomiteen på Stortinget. Nå går hun ut sammen med Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga for å få bygd mer vindkraft i Norge. I VINDEN: Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga og Ingvild Kjerkol (Ap), leder av energikomiteen på Stortinget, vil ha langt mer vindkraft. Foto: Jørgen Gilbrant /


Vil knuse vindkraft­myter

Vil knuse vindkraft­myter

Ingvild Kjerkol (Ap) er ny leder av energikomiteen på Stortinget. Nå går hun ut sammen med Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga for å få bygd mer vindkraft i Norge.

I VINDEN: Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga og Ingvild Kjerkol (Ap), leder av energikomiteen på Stortinget, vil ha langt mer vindkraft. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
I VINDEN: Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga og Ingvild Kjerkol (Ap), leder av energikomiteen på Stortinget, vil ha langt mer vindkraft. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
Vis mer


Publisert


Kort fortalt

  • Ingvild Kjerkol (Ap) er ny leder av energikomiteen på Stortinget og har samme mål som Åslaug Haga fra Fornybar Norge for å fremme vindkraft i Norge.
  • De mener vindkraft er den raskeste og billigste måten å øke kraftproduksjonen på for å nå klimamålene.
  • Kjerkol og Haga understreker at vindkraft kan gi kommunene gode inntekter og bidra til bærekraftig utvikling, samtidig som de lover mer skånsom utbygging fremover.

– Alle er enige om at vi må få mer kraftproduksjon for å nå klimamålene. Da må vi også ha en ærlig debatt. Den korteste og billigste veien er vindkraft på land, sier Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

Kjerkol er tilbake på Stortinget etter at hun i vår gikk av som helseminister. Det er ikke tilfeldig hva som er tema for det første intervjuet hun gjør som nyslått leder av energikomiteen på Stortinget:

Norge trenger mer fornybar kraft – så raskt som mulig. Derfor stiller også Kjerkol sammen med Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge.

– Mange tror vindkraft ikke passer inn i det norske kraftsystemet, men det er helt feil! Vindkraft produserer mest på vinteren, som også er da vi har størst behov for strøm, sier Kjerkol, og fortsetter:

– Vi kan ikke sitte stille og se på at kraftgapet øker og at Norge får underskudd på kraft. Da må vi spille på lag med kommunene som nå er sentrale aktører i nasjonal energipolitikk, sier Kjerkol.

Tar selvkritikk

Kjerkol blir fulgt opp av Haga, som møtte Kjerkol på Stortinget torsdag morgen.

– Politikerne opererer i et veldig krevende landskap med populisme, alternative fakta og villendende tidslinjer for hva det er mulig å få til av ny kraft i Norge. Vi må jobbe systematisk for å få fram fakta og knuse myter, sier Haga.

Fornybar Norge har laget en rapport der de – i hvert fall prøver – å knuse 10 vindkraft-myter (se faktaboks). Målet er at kommunene nå innser at det både er penger å tjene og at næringen har lært av tidligere feil.

– Vi som næring tar absolutt selvkritikk for en del utbygginger, selv om det har vært bråk rundt et fåtall av Norges 64 vindparker. Vi sliter nå med å komme gjennom lydmuren og forklare at vi har lært veldig mye, sier Haga, og fortsetter:

– Nå skal vi bygge vindkraftparker 2.0, de vil bli bygd ut mye mer skånsomt og ta mye bedre vare på naturen.

Haga omtaler det som «galskap» det som skjedde i enkelte tilfeller da mye vindkraft ble bygd ut i Norge for om lag ti år siden. Et kommunestyre sa ja til 100 meter høye turbiner, men endte med dobbelt så høye anlegg.

– Sånn blir det ikke framover, lover Haga, og viser til at kommunene nå har mye sterkere styring gjennom Plan- og bygningsloven.

Full stans

I 2019 skrotet Høyre-regjeringen Solberg de store vindkraftplanene i Norge og ga kommunene vetorett over nye prosjekter. I praksis ble det full stopp for all ny utbygging av vindkraft på land.

Bakgrunnen var massiv lokal mostand og høyt konfliktnivå. Ap/Sp-regjeringen har nå åpnet døra igjen, men kommunene er fortsatt forsiktige. Det er her Kjerkol og Haga mener kommunene må se mulighetene.

– Regjeringen spiller på lag med kommuner som ønsker å bygge kraft i egen kommune. De Kommunene får nå gode inntekter fra produksjonsavgiften på vindkraft, som blir igjen i lokalsamfunnet. Vi må nå sammen bruke mulighetene til å få mer vindkraft på land, sier Kjerkol.

– Kommunene får gode inntekter fra produksjonsavgiften på vindkraft, som blir igjen i lokalsamfunnet. Vetoretten gjør kommunene til en sentral aktør i norsk energipolitikk. Vi må nå sammen bruke mulighetene til å få mer vindkraft på land, fortsetter Ap-toppen.

– Skaper utvikling

Amund Hellesø er ordfører i Nærøysund kommune i Trøndelag og på besøk på Stortinget da Dagbladet møter Kjerkol. Han er i tillegg nestleder i Trøndelag Ap der Kjerkol er leder.

Nærøysund har gått mot strømmen i Kommune-Norge og går inn for å utvide vindparken Ytre Vikna.

– Vi som kommune må bidra i lag med staten for å bygge ut mer kraft, sier Hellesø, som har flere industriprosjekter i kommunen som tørster etter kraften.

MER KRAFT: Ordfører Amund Hellesø og stortingspolitikerne Ingvild Kjerkol og Sigurd Rafaelsen vil at flere kommuner skal bygge ut vindkraft. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet

MER KRAFT: Ordfører Amund Hellesø og stortingspolitikerne Ingvild Kjerkol og Sigurd Rafaelsen vil at flere kommuner skal bygge ut vindkraft. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
Vis mer

Sigurd Rafaelsen sitter også i energikomiteen for Arbeiderpartiet. Han kom nylig inn på Stortinget som vara for Marianne Sivertsen Næss da hun ble fiskeriminister.

I høst ble Rafaelsen en av ytterst få Arbeiderparti-ordførere som ble gjenvalgt i Finnmark da han beholdt kjedet i Lebesby.

– Vindkraft skaper utvikling i Distrikts-Norge. Det er det samme vi alltid har gjort, om det er fisk, mineraler, oppdrett eller vannkraft. Vi bruker fortrinnet vi har for å skape ei bærekraftig framtid for kommunen og oss som bor her, sier Rafaelsen, som legger til at med produksjonsavgift og grunnrente legges mer igjen der kraften skapes.

– Belastning

I grenlandsområdet har både Høyre og Arbeiderpartiet inngått samarbeid med INP etter valget i fjor høst og blokkert ny vindkraft fram til 2027.

– Jeg vil si til de klassiske styringspartiene Arbeiderpartiet og Høyre: Vi må kunne forvente at det er en viss sammenheng mellom det de sier på Stortinget og det som skjer lokalt. Det er flertall både blant Ap og Høyres velgere for å bygge mer landvind, sier Haga.

Både Haga og Kjerkol er klar på at kommunene fortsatt skal bestemme.

– Vindkraftutbygging gjøres nå mer skånsomt og kommunene har større kontroll. Det å bygge ut vindkraft på land har blitt framstilt som en dårlig sak, men det representerer store muligheter, sier Kjerkol.

Åslaug Haga kan til slutt friste med det mange utkantkommuner trenger nesten like mye som arbeidskraft: Penger.

– Kommunene kan få ca én million i året per vindmølle. Det er lærere og assistenter på sykehjemmene. Det skulle bare mangle, det er en belastning å sette av areal til fornybar kraft, men ellers når vi heller ikke klimamålene.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *