Vil kutte milliardavgift for unge boligkjøpere

Vil kutte milliardavgift for unge boligkjøpere Arve Juritzen (H) mener han vet hvordan man kan slippe flere unge inn i boligmarkedet. VIL SAKSE AVGIFT: Arve Juritzen frykter, i likhet med mange andre, at boligmarkedet skal utestenge stadig større grupper i samfunnet. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Mari Malm Mathias Ogre Ole Berg-Rusten (Foto/NTB) Publisert: Publisert: For mindre


Vil kutte milliardavgift for unge boligkjøpere

Vil kutte milliardavgift for unge boligkjøpere

Arve Juritzen (H) mener han vet hvordan man kan slippe flere unge inn i boligmarkedet.

Publisert: Publisert:

Boligprisene har steget bratt lenge.

Onsdag la Eiendom Norge frem ferske tall som viste at prisene steg 0,9 prosent i mai. Så langt i 2024 har boligprisene dermed steget 8,2 prosent.

Og ekspertene er samstemte om at det skal bli enda verre.

Alle leire enes om problemet, men få er enige om løsningen. Nå mener fraksjonsleder for byutvikling i Oslo bystyre, Arve Juritzen at han har en løsning.

– Vi bør fjerne dokumentavgiften for førstegangskjøpere under 35 år, slår Juritzen fast.

Han er sikker på at fjerning av avgiften vil gjøre det lettere for unge å komme seg inn på boligmarkedet.

– Dette gir førstegangskjøperne et visst fortrinn overfor de andre.

Les på E24+

Her blir boligprisveksten sterkest

– Boligkrise

De neste årene er det ventet aller mest eksplosiv prisvekst i hovedstaden.

Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene steg med 0,9 prosent i mai. Justert for sesongvariasjoner økte prisene med 0,6 prosent.

Samfunnsøkonomisk analyse slapp i april en rapport der de konkluderer med at boligprisene i Oslo vil stige med 33 prosent mellom 2024 og 2027. Det vil bety at en gjennomsnittsbolig vil koste 8,56 millioner kroner.

Mange frykter nå at en stadig større gruppe i samfunnet skal stenges ute av boligmarkedet. Sjeføkonom i Prognosesenteret, Nejra Macic, sa mandag til E24 at om man vil inn på boligmarkedet, kan de neste månedene være den beste sjansen man har.

Det ser med andre ord ikke ut til at det skal bli lettere å komme seg inn på boligmarkedet i årene fremover.

– Det er jo boligkrise over hele landet, sier Juritzen.

K-ORDET: Juritzen er Oslo-politiker, men mener hele landet er rammet av krisen.

Milliarder hvert år

Dokumentavgift må betales av alle som kjøper selveierbolig. Dette er en avgift til staten på 2,5 prosent av kjøpesummen og den kreves inn av kartverket.

Om man kjøper en bolig for tre millioner må man altså ut med 75.000 kroner.

Ifølge Juritzen er en gjennomsnittlig dokumentavgift på 112.500 kroner. Han har vært i kontakt med Kartverket og ifølge dem var det i fjor rundt 27.800 førstegangskjøpere under 35 år.

– Kartverkets beregninger viser at denne gruppen hvert år betaler omtrent 1,6 milliarder kroner i dokumentavgift, sier Juritzen.

E24 har vært i kontakt med Kartverket om beregningen. De bekrefter tallet.

– Ingen ny idé

Juritzen vil nå spille inn forslaget til Høyres programkomité og håper det blir en del av partiets politikk ved neste stortingsvalg.

Partiets landsmøte har tidligere behandlet et lignende forslag. Helge Orten som sitter i Høyres finanskomité, tror utspillet kan bli aktuelt når partiet skal utvikle ny skattepolitikk.

INTRERESSERT: Helge Orten sitter i Høyres finanskomite.

– Hvordan vi kan skape en bedre skatte og avgiftspolitikk blir som vanlig en viktig sak på Høyres landsmøte. Juritzens forslag er et interessant innspill i så måte som jeg regner med programkomiteen tar med seg i det videre arbeidet, sier han.

Også nestleder og leder for partiets programkomité Henrik Asheim er åpen for å diskutere Juritzens avgiftskutt.

– Programkomiteen er åpne for alle forslag som kan gjøre veien til første bolig enklere for unge. Vi har nå et større arbeid på gang i programkomiteen med hvordan Høyres nye skattepolitikk skal se ut, og dette forslaget bør være en del av diskusjonen, skriver Asheim i en e-post, og legger til:

– Det viktigste vi kan gjøre for å gi flere muligheten til å realisere boligdrømmen er først og fremst å bygge flere boliger. Det voldsomme presset på boligmarkedet i byene vil ikke bli mindre uten flere boliger. Dessverre har boligbygging stått langt nede på agendaen i byene Arbeiderpartiet har styrt frem til vi overtok makten i fjor.

NESTLEDER: Henrik Asheim leder arbeidet med å lage et nytt partiprogram for Høyre.

Juritzen mener tiden er moden for at partiet nå går inn for kuttet.

– Høyre har hatt mulighet til å gjøre dette i mange år, hvorfor har ikke dette blitt gjort før?

– Vi har diskutert det før og dette er ikke noen ny idé, men ideen passer bedre nå enn det gjorde før. Vi ser spesielt at unge ikke kommer seg inn på boligmarkedet. Leiemarkedet er sprengt. Det er dyrere enn noensinne.

Les på E24+

15 av landets 25 rikeste kommuner får enda mer fra staten


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *