– Virker helt uberørt

Psykiaterne om Jan Helge Andersen: - Virker helt uberørt Pedofili og manglende empati er bare to av psykiaternes konklusjoner for Jan Helge Andersen. Konkluderte med sjelden personlighet. TILTALT: Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i 2000. Vis mer Audun Hageskal Publisert onsdag 15. mai 2024 - 12:27 Sist


– Virker helt uberørt
Psykiaterne om Jan Helge Andersen:

– Virker helt uberørt

Pedofili og manglende empati er bare to av psykiaternes konklusjoner for Jan Helge Andersen. Konkluderte med sjelden personlighet.

TILTALT: Jan Helge Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i 2000.
Vis mer


Publisert


Sist oppdatert


Psykiaterne Karin Susanne Nordby Johansen og Terje Tørrissen la onsdag fram sin vurdering av Jan Helge Andersen. De to har gjennomført en rekke samtaler med den drapstiltalte 43-åringen.

Andersen står tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen i Baneheia i 2000. Han er tidligere dømt for drapet på Stine Sofie Sørstrønen, men nekter straffskyld for drapet på Paulsen.

Tørrisen har hatt tre samtaler med Andersen på totalt ti timer. Johansen har hatt to samtaler på til sammen åtte timer.

Jan Helge Andersen har opplevd flere ubehagelige situasjoner etter at han kom ut av fengsel. Under rettssaken i Sandnes er det flere sikkerhetstiltak. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV. Reportere: Marte Nyløkken Helseth og Audun Hageskal / Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
Vis mer

Forstyrret personlighet og pedofili

– Vår konklusjon er blandet personlighetsforstyrrelse med hovedtrekk fra paranoid og alvorlige mellommenneskelige trekk fra personlighetsforstyrrelse. Vi har også konkludert med pedofili. Det er høy risiko for gjentakelse av seksuelle overgrep, sa Tørrissen.

De to sakkyndige har utredet alle former for lidelser. Det er ifølge dem ingen tegn til psykoselidelser hos Andersen. Det er heller ikke funnet noen form for svikt i hukommelse – noe som har vært et sentralt tema tidligere i saken, hvor Andersen flere ganger har forklart at han ikke husker det han blir spurt om i retten.

Tørrissen trakk også fram saken hvor ei kvinne ble tilkjent voldsoffererstatning etter å ha anmeldt et tidligere overgrep hun hevdet Andersen hadde begått. Dette skal ha funnet sted flere år før Baneheia, og ble aldri behandlet i retten.

– Han har tidligere fortalt at dette var noe han skjøv fra seg etter å ha snakket med sin mor om det. Det tenker vi kan si noe om hans personlighet – han dytter over på andre og andres ansvar, sa Tørrissen.

Jan Helge Andersen ba retten om ta en pause underveis i aktors utspørring. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV.
Vis mer

– Helt uberørt

Psykiateren gikk også inn på Andersens emosjonelle mønster. Han mener reaksjonene både i samtaler og underveis i rettssaken tyder på manglende empati.

– Vi har sett på om han i det hele tatt blir han påvirket av dette? Han sier følelsene skyves bort og fortrenges. For meg virker han helt uberørt. Han viser manglende empati. Uten at jeg vet hva han tenker når han sitter her, så er det lite reaksjoner utover litt uro av og til, og langt mindre enn normalt, sa Tørrissen.

Fant sjelden profil

Psykiater Johansen viste til tidligere vurderinger av Andersen. Der ble det blant annet slått fast at han har uvanlige personlighetstrekk.

– Det ble funnet en personlighetsprofil som er ganske sjelden. Den kjennetegnes av personer som er veldig triste og veldig sinte, både på seg selv og omgivelsene. Personer med denne type profil opplever stadig konflikter i forhold til avvisning, og har veldig lav selvfølelse, sa Johansen.

Profilen kjennetegnes også av at man er følsom for kritikk og har vanskeligheter i mellommenneskelige forhold. Vurderingen ble gjort i 2001. Johansen har foretatt en ny vurdering av Andersen i forbindelse med den nye etterforskningen. Konklusjonen er at han er innenfor det som er normalvariasjonen, og at han ikke har noen hukommelsesvansker, til tross for at han hevder dette selv.

– Han strever også med å styre sine impulser, blant annet når han blir sint. Han underrapporterer også. Altså at han vil framstille et litt bedre bilde av seg selv enn det som kanskje er tilfellet, for å stille seg selv i et bedre lys, sa Johansen.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *