Wolfgang Wee: – Jeg driter i kjønn

Wolfgang Wee: – Jeg driter i kjønn Podkasteren Wolfang Wee får kritikk for å være høyrevridd og lage «safe space» for menn. Selv hevder han at han «driter i kjønn». Podkastvert Wolfgang Wee og samfunnsredaktør i E24, Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Erik André Holm-Nyvold/Podme Ina Vedde-Fjærestad Publisert: For mindre enn 40 minutter siden Oppdatert nå


Wolfgang Wee: – Jeg driter i kjønn

Wolfgang Wee: – Jeg driter i kjønn

Podkasteren Wolfang Wee får kritikk for å være høyrevridd og lage «safe space» for menn. Selv hevder han at han «driter i kjønn».

Publisert:

Den tidligere radioverten i NRK er blitt en helt, særlig for unge menn, men har også fått kritikk for å være høyrevridd og slippe til for drøye meninger. Og hvor blir det av de kvinnelige gjestene?

– Jeg liker å tenke på meg selv som en apolitisk person, men jeg vet med meg selv at jeg har en konservativ, skal vi si slagside, mot høyre. Men det er flere ting jeg shopper borte på venstresiden også, som gjør at jeg føler meg litt apolitisk, svarer Wee på spørsmål fra E24s samfunnsredaktør Torbjørn Røe Isaksen om hvordan har tenker rundt politikk.

Uke etter uke ligger podkasten hans, Wolfgang Wee Uncut, på topplisten over de mest populære podkastene i Norge, i konkurranse med giganter som NRK, Aftenposten, VG og Bauer media. Men podkastverten selv er uavhengig og driver hele operasjonen alene fra et studio på Fornebu utenfor Oslo.

Denne uken er Wee gjest i E24s podkast Stopp verden med Røe Isaksen. Her snakker han blant annet om uavhengighet, anklagene om å være høyrevridd og hvorfor han aldri, aldri har vurdert å balansere bookingen med flere kvinnelige gjester.

– Ville ikke råtne i statskanalen

I juni 2022 sluttet Wee i NRK etter 18 år. Han hadde etter eget sigende en jobb som var «kremen», som «ingen sier nei til», men følte at han var kommet til veis ende i statskanalen. Siden 2019 hadde han drevet sin egen podkast på siden.

– Tror du sjefene der (i NRK, red.anm.) visste hva de sa ja til da de sa du kunne få holde på med podkast på fritiden?

– Det er mange fasetter i det der, men nei, jeg tror de tenkte «la ham holde på». For jeg solgte det inn som et sånn hobbyprosjekt, sier Wee i podkasten til Røe Isaksen.

Inspirasjonen var podkastene til amerikaneren Joe Rogan.

– Podkasten vokste veldig sakte, forteller Wee, men en dag forsto han at han kunne ta sjansen på å leve av den på fulltid.

– Jeg orket ikke ta sjansen på å sitte der og råtne i statskanalen og vite at jeg kunne gjort noe annet.

Det var da: Wolfang Wee jobbet 18 år i NRK. Her fra 2004 da P3 laget sommerprogrammet Parasoll. Med Solveig Hareide (til venstre) og Line Forsmoe.

Den første politiske gjesten hos Wee var journalist og forfatter Halvor Fossli som ble omtalt som en del av Facebook-høyre, en gruppe samfunnsdebattanter som var kritiske til blant annet innvandringspolitikken, og skapte stort engasjement i sosiale medier.

Blant gjengangerne blant gjestene er Asle Toje, utenrikspolitisk forsker og kommentator (blant annet i E24) og den nå avdøde journalisten Jon Hustad.

– Du har fått kritikk for at podkasten din er høyrevridd. Hva tenker du rundt hele det komplekset?, spør Røe Isaksen.

– Jeg har blitt spurt om det, mange ganger, og det er en fordel å være uavhengig og være veldig selektiv med sosiale medier. Jeg leser veldig få norsk publikasjoner, sier Wee. Han forteller at slik kritikk ofte når ham via venner eller bekjente, ofte mange dager etter at den er kommet.

Podkasten Wolfgang Wee Uncut har kvinnelige gjester, opptil flere. Men majoriteten er menn.

«Podkastvert Wolfgang Wee inviterer menn til et «safe space» hvor de fritt får ri sine kjepphester», skrev Hannah Bull Thorvik i en kritisk kommentar i avisen Klassekampen.

– Hvordan forholdt du deg til anklagene om «guttastemning» og mannlige gjester?

– Med knusende ro. Jeg var veldig trygg på at jeg inviterer jo bare gjester ut fra en sånn tisekundersregel om hva jeg er nysgjerrig på. Så jeg hadde null problem med den kjønnsbalansen, og syntes det var litt befriende. Det er deilig at jeg kan slippe å tenke på det.

Wee sier han «driter i kjønn», men tar utgangspunkt i interessante personer eller meninger han plukker opp.

– Har du ikke prøvd i det hele tatt å få flere kvinnelige gjester?

– Mhmm, svarer Wee benektende.

– Er det helt sant?

– Det er helt sant. Helt, helt oppriktig ærlig. Jeg har aldri tenkt på at nå må jeg … for i det øyeblikket jeg begynner å «balansere» bookingen, så vil det gå utover kvaliteten.


0 kommentarer

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *